Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Kurum: Marmara’da görülen deniz salyası ‘müsilaj’ ile ilgili acil eylem planı hazırlıyoruz


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nin birçok noktasında görülen ve su yüzeyinde köpüklü kirli bir tabaka oluşturan “deniz salyası” müsilaj ile ilgili bir “acil bir eylem planı” hazırladıklarını söyledi.

Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantı sonrası müsilajla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurum, söz konusu sorunla ilgili uzun vadeyi kapsayan bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Bakan Kurum yaptığı açıklamada, “Müsilajla alakalı şu an bilim adamlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, Bakanlığımız, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğümüz, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz, bakan yardımcımızla, yine Marmara Belediyeler Birliği ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Tüm Marmara belediyelerinin dahil olduğu ortak akılla şu an Marmara’da meydana gelen müsilaja ilişkin hem kısa vadede hem de uzun vadede alınacak tedbirlere ilişkin çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde 7 bölgede yürütülen çok önemli çevre yatırımlarını İstanbul’da milletle paylaşacaklarını vurgulayan Kurum, pazar günü de müsilaja ilişkin yapılan çalışmaları kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

“Sanayi tesislerinin arıtma sistemlerinin kalitesi artırılmalı”

Konuya ilişkin acil önlemler alınacağını dile getiren Murat Kurum, “Akabinde de uzun vadede yapılması gerekenleri hep birlikte yapacağız. Acil bir eylem planı hazırlıyoruz. Tabii bu noktada baktığınızda müsilajın sebebi deniz suyu sıcaklığının artması, denizde meydana gelen kirlilik ve iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte su seviyesinin azalması, sudaki hareketliliğin azalması, üç ana neden olarak gözüküyor. Bilim adamlarımız da bu noktada aynı fikirdeler.”

“Burada önemli olan kirliliğe sebebiyet veren sanayi tesisleri. Gerek buradaki atık su arıtma tesislerinin sayısının, miktarının, kalitesinin arttırılması, gerekse geleceğe dönük arıtma tesislerinin kalitesini iyileştirmeye yönelik adımlarımız olacak. Bu, çevremizi, denizlerimizi, kıyılarımızı ilgilendiren önemli bir meseledir ve biz de acil bir eylem planı çerçevesinde bu süreci yürütmeye gayret gösteriyoruz.”

Exit mobile version