Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Adalet Divanı, Polonya ve Çekya arasında kömür madeni krizinde Prag’ı haklı buldu


Avrupa Adalet Divanı, Polonya’nın Çekya ve Almanya sınırındaki Turow linyit kömür ocağının derhal geçici olarak kapatılmasına hükmetti.

Prag’ın mart ayında yaptığı başvuruyu bugün karara bağlayan Avrupa Adalet Divanı, Polonya’daki madenin “Çekya’daki yeraltı su seviyesini düşürdüğü ve havasını kirleterek, bölgedeki Çek halkına zarar verdiği” görüşüne vardı.

Madenin faaliyetlerinin geçici olarak askıya alınmasını isteyen Avrupa Adalet Divanı, Prag’ın şikayetiyle ilgili nihai kararını daha sonra verecek.

Çevre örgütleri Avrupa Adalet Divanı’nın kararını memnunlukla karşılarken, enerji kaynağı olarak kömür madenlerine önemli ölçüde bağımlı olan Varşova, buna tepki gösterdi.

Polonya’da kamuya ait enerji şirketi tarafından işletilen madenin çalışma süresinin uzatılması ve faaliyet alanının daha fazla genişletilmesi girişimi üzerine Prag, Avrupa Adalet Divanı’na başvurmuştu.

Çekya, kendisine bağlı yerleşim yerlerindeki hava kirliliğinden de Turow madenini sorumlu tutuyor.

Polonyalı şirketin, madenin lisansını cevherin biteceği tarih olarak öngörülen 2044 yılına kadar uzatılması isteğine Varşova’nın sıcak bakması üzerine Çekya, Adalet Divanı’na mart ayında başvurmuş ve madenin geçici süreyle kapatılmasını talep etmişti.

Almanya’da aynı madenden şikayetçi

Bu başvuru dışında Polonya sınırındaki Alman kenti Zittau, yine aynı gerekçelerle Turow madenini ocak ayında Avrupa Adalet Divanı’na şikayet etmişti.

Bugüne kadar 930 milyon ton linyit kömürünün çıkarıldığı Turow maden yatağında, 260 milyon ton kadar kömür kaldığı tahmin ediliyor. Yıllık çıkarılan kömür ise bölgedeki elektrik santralinin ihtiyacına göre 6 ile 9 milyon ton arasında değişiyor.

Polonya’da enerji üretiminde kömür madenleri önemli yer tutuyor

Polonya, enerji üretiminin yüzde 48’ini kömür madenlerinden sağlıyor. Bunun yüzde 17’si de Turow maden yatağından sağlanıyor.

Polonya’nın bu bölgesinin 2030 yılından sonrada kömür üretimine devam etmesi, çevre duyarlı enerji kaynaklarının kullanılması için iddialı bir kampanya başlatan AB’nin, enerjide geçiş dönemi fonlarından mahrum olmasını yol açacak.

Exit mobile version