Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AP’den Sedat Peker dosyası: Bir mafya lideri nasıl YouTube fenomeni oldu?


Türkiye’de bir süredir pazar günleri, organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla aranan ülkedeki sistemle ilgili gizemli ilişkiler ağını anlattığı, kendisinin de karıştığı pek çok yasa dışı olayın iç yüzünü ifşa ettiği gün.

Gülistan ve Alparslan Ataş çifti de bütün hafta pazar gününün gelmesini beklediklerini söylüyor. Peker’in dokuzuncu videosunu İstanbul’da ailesiyle birlikte izleyen 38 yaşındaki Gülistan Ataş, “Heyecanla ve her hafta bekliyorum” diyor.

Gülistan’ın eşi 41 yaşındaki Alparslan Ataş da “Tıpkı ‘Baba’ ve ‘Yaralı Yüz’ filmlerinde herkesin hafızasına kazınan karakterler gibi şimdi de herkesin aklında Sedat Peker var” ifadelerini kullanıyor.

Beklenmedik şekilde bir sosyal medya fenomenine dönüştüren Sedat Peker’in videoları on milyonlarca insan tarafından izleniyor ve günümüzde Türkiye’de kendisini bu kadar izletebilen, dinletebilen ve en önemlisi de inandırıcı olabilen başka kimse yok.

Avrasya anket şirketinin bir araştırmasına göre ankete katılanların yaklaşık yüzde 75’i Sedat Peker’in anlattıklarına inanıyor.

49 yaşındaki kaçak mafya babası Sedat Peker, uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüz ve cinayeti örtbas etme iddialarından terör örgütlerine silah transferine kadar pek çok konuda bir zamanlar açıkça desteklediği ve desteklendiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun iktidar partisinin üyelerini çok zor bir durumda bırakan şeyler anlatıyor.

Dubai’de kaldığı sanılan Peker, yakalanmamak için devamlı yer değiştiriyor. Kendisine yanlış yaptığını iddia ettiği siyasi figürlerle hesaplaşmak için skandal ama henüz savcılar devreye girmediği için soruşturulmamış ve dolayısıyla kanıtlanmamış iddialarda bulunuyor.

Ancak anlattıklarının bazıları kamuoyunda bilinen bazıları da tahmin edilen şeyler. Peker’in farkı ise sistemin içinden biri olması ve ifşaatlarının bir çoğunun ispatını paylaşması bir çoğunun da yalanlanamıyor olması.

Hükümet, Peker’in iddialarına karşılık şu ana kadar çoğunlukla sessiz kalmayı tercih etti.

50 milyondan fazla izlenme

YouTube’da yayınlanan haftalık videolar toplamda 50 milyondan fazla izlendi ve ülkede bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Anlatılanlar devlet yolsuzluğuna ilişkin endişeleri artırdı ve ismi geçen kişileri de savunma pozisyonuna geçirdi.

Videolar ayrıca iktidar partisi içindeki rakip gruplar arasında iddia edilen anlaşmazlıkları ortaya çıkardı.

Videolarda bir yelek veya bir madalyon takan ve üst düğmeli açık bir gömlek giyen Peker, özenle düzenlenmiş notları, tespihleri ​​ve kitaplarıyla bir masanın arkasından rakipleriyle alay ediyor ve onların sonunu getireceğine yeminler ediyor. En meşhur hale gelen sözü de: “Bir tripod ve bir kameraya yenileceksiniz”.

İlk videolarda Ağar’ı hedef aldı

İlk videoları eski içişleri bakanı Mehmet Ağar ve genç bir Kazak gazetecilik öğrencisine tecavüz etmek ve daha sonra cinayetini intihar olarak örtmekle suçladığı iktidar partisi milletvekili oğlu Tolga Ağar’ı hedef aldı.

Peker, Mehmet Ağar’ın uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarında kullanılmış olabilecek lüks bir yat limanına zimmete geçirdiğini öne sürdü.

Daha sonraki videolar, eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlunun uyuşturucu kaçakçılığına karıştığını iddia etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik suçlamalarının dozunu da giderek arttırdı.

Olaya karışanların hepsi Peker’in suçlamalarını reddetse de karşılığında iddiaların doğru olmadığını gösterebilecek kanıtlar ortaya koyulamadı.

Erdoğan uzun süre görmezden gelmeye çalıştı

Hükümet geçmişte ‘cihatçılara’ silah gönderildiği iddialarını reddetmiş ve bunu ilk kez haber yapan gazetecileri hapse atmış olsa da Erdoğan videolardaki iddialara ilişkin henüz özel bir açıklama yapmış değil.

Peker videolarını ilk günlerde görmezden gelen Erdoğan, iktidar ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklama yapması sonrası sessizliğini bozmak durumunda kaldı ve 26 Mayıs’ta mafya liderinin Türkiye’ye karşı bir komplonun parçası olduğunu ileri sürdü. Peker’in hedefindeki İçişleri Bakanı’na sahip çıkan Erdoğan iddialara özel olarak değinmedi.

Bu arada muhalefet partileri, söz konusu isimlerin istifasını talep etti ve iddialarla ilgili meclis ve yargı soruşturmaları açılması için mecliste araştırma önergeleri verildi. Ancak tüm bu girişimler AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Yetkililer, Peker için yeni tutuklama emri çıkarırken Erdoğan da Peker’in bulunduğu yerden alınıp Türkiye’ye getirileceği ve yargı önüne çıkarılacağı sözü verdi.

“Toplum bilgiye erişim ve şeffaflık ihtiyacı duyuyor”

Türkiye’de kamuoyu anketleri yapan ‘Türkiye Raporu’nun direktörü Can Selçuki, Peker’in YouTube videolarının altına gönderilen binlerce yorumların analiz edildiği bir çalışma gerçekleştirdi ve buna dayanarak “Mafya patronunun popülaritesinin bilgiye erişim ihtiyacından kaynaklandığı” sonucuna varıldığını söyledi.

AP’ye konuşan Selçuki, “Bana öyle geliyor ki insanlar bu yasadışı figüre kafalarındaki soruları başka yerden cevap alamadıkları için soruyorlar. Bu da bana Türk toplumunda daha fazla şeffaflık için artan bir talep olduğunu gösteriyor.” dedi.

Nisan ayında Peker’in ekibine yönelik bir operasyon başlatıldı ve kendisiyle yakınlığı olan yaklaşık 60 kişi tutuklandı.

Exit mobile version