Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Anket | Gençlerin yüzde 43’ü hayatına başka bir ülkede devam etmek istiyor


Yabancı bir ülkede yaşamayı tercih eden gençlerin oranı bir önceki yıla göre 12 puanlık artışla yüzde 43’e yükseldi.

“Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali” raporuna göre Covid-19 salgını gençleri en çok maddi açıdan vururken geleceğe dair beklentilerini de olumsuz etkiledi.

Habitat Derneği ve Infakto RW tarafından 16 ilde, 9 – 26 Nisan 2021 tarihleri arasında 18-29 yaş arası 1214 gencin katılımıyla yüz yüze görüşmelere dayalı olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre en çok iş arayan gençler hayatından memnun değil.

Almanya, ABD ve Fransa en çok tercih edilen ülkeler

Yaşamına başka bir ülkede devam etmek isteyen gençlerin oranı ekim ayında yapılan bir önceki ankete göre yaklaşık 12 puanlık artış ile yüzde 43’e yükseldi.

Eğitimine başka bir ülkede devam etmek isteyen gençlerin oranı ise 7 puan artış göstererek, yüzde 28,5’e yükseldi.

Yaşamına başka bir ülkede devam etmek isteyen gençlerin tercih ettiği ilk üç ülke sırasıyla Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa oldu.

‘İstihdamda yer almadan geçirilen süre arttıkça geleceğe yönelik umutlar azalıyor’

Raporun gençlerin memnuniyetini ve gelecekten beklentilerini birçok değişkene göre incelediğini aynı zamanda gençlerin bugünü ve yarını nasıl okuduklarına yönelik önemli veriler elde edildiğini belirten Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır şunları söyledi:

“Gençlerin yaşamdan memnuniyetlerine bakıldığında, memnuniyeti belirleyen birincil faktörün çalışma durumu olduğu ön plana çıkmaktadır. Araştırmaya göre, gençlerin genel memnuniyet düzeyi yüzde 50 iken, bu oran çalışanlarda biraz daha yüksek olup yüzde 55 olarak gözlemlenmektedir. Öğrencilerin ve ev gençlerinin yüzde 48’i hayatından memnun olduğunu belirtirken, memnuniyetin en düşük olduğu grup iş arayanlar olarak ortaya çıkmıştır. İş arayan gençlerin ise yalnızca yüzde 38’i hayatından memnun olduğunu belirtmektedir.”

‘Online eğitim ve iş fırsatlarının azlığı öğrencileri umutsuzluğa sürükledi’

Öğrencilerin önemli bir bölümünün özellikle Covid-19 salgını nedeniyle çevrim içine taşınan eğitiminden memnun olmadığının altını çizen Hazır, şöyle devam etti, “Gençler arasında çevrim içi eğitimden memnuniyetsizliğin yüksek olduğunu ve almış oldukları lisans eğitiminin hali hazırda kıt iş fırsatlarının olduğu bir piyasada rekabete girmek için yetersiz olduğu kanısının giderek kanıksandığını görüyoruz. Bu durumun gençleri üniversite eğitimlerini yarıda bırakmaya ve yahut da farklı bir ülkeye yerleşmek gibi daha radikal kararlar almaya ittiğini gözlemliyoruz.”

‘Gençler, toplumsal değer yaratabilecekleri, çalıştıkları işte karar alma süreçlerinde aktif olabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri işleri tercih ediyor’

Gönüllük algısının Türkiye özelinde hala istenilen seviyede olmadığını belirten Hazır, “Ekonominin durumu ile de doğru orantılı olarak gençlerin önemsedikleri konuların başında iyi para kazanabilecekleri bir işte çalışıyor olmalarının geldiği görülmektedir. Bunun yanı sıra araştırmada, karar alma süreçlerinde etkin rol oynayabilecekleri, doğrudan başka insanlara yardım edebilecekleri ve birçok farklı kişi ile sosyalleşebilecekleri işleri tercih edeceğini belirten genç sayısında önemli bir artış gözlemlenmektedir. Tüm bu çıktıları değerlendirdiğimizde, sivil toplumun bir kariyer alanı olarak kabul görmeye başlandığı söylenebilir. Fakat, gençlerin gönüllük algılarına baktığımızda ise halen gönüllü faaliyette bulunan gençlerin oranının Avrupa ve Dünya geneli ile kıyaslandığında oldukça geride olduğunu görüyoruz. Araştırma çalışmamıza katılan gençlere “Herhangi bir ücret almadan gönüllü bir işte veya bir sivil toplum kuruluşunda hiç çalıştınız mı?” sorusunu yönelttiğimizde, sadece yüzde 9’unun böyle bir gönüllü faaliyette bulunduğunu, yüzde 91’inin geçmişinde böyle bir deneyimi bulunmadığını görüyoruz. Mevut durumdaki bu ikilemin ortadan kaldırılması ve gönüllük algısının geliştirilmesi özelinde hala alınması gereken çok yol olduğu dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

Gençler koronavirüsü daha çok maddi yönden göğüslemek zorunda kaldı

Bankadan ya da tanıdıklardan borç aldığını belirten gençlerin oranı 2020’ye oranla 7 puanlık bir artarak, yüzde 25’e çıktı. Bu dönemde eğitimine ara vermek zorunda kaldığını belirten gençlerin oranı geçen yıla göre 5 puan artarak, yüzde 21’e yükseldi.

Düşük gelir grubundaki gençler pandeminin etkilerini daha sert bir şekilde yaşadı

Ankette Pandeminin eşitsizlikleri artırdığını, olumsuz etkilerin düşük gelir grubuna dahil gençlerde daha fazla olduğu görüldü. Hane halkı geliri 3.000 TL ve altında olan gençlerin yüzde 52’si bu dönemde ödeyemediği kira, elektrik, su gibi masrafları olduğunu belirtirken, yüzde 51’i ise bankadan ya da tanıdıklardan borç aldığını ifade etti.

Gençlerin üçte ikisi aşı olmayı düşünüyor

Gençlerin üçte ikisi kendi yaş gruplarına aşı uygulanmaya başlandığında aşı olmayı düşündüğünü belirtti. Ankete katılan gençlerin yüzde 66’sı aşı olmayı düşündüklerini ifade ederken, aşı olmayı düşünmediğini belirten gençlerin oranı yüzde 32 oldu.

Gençler yeni eğitim dönemi için yüz yüze eğitimi tercih ediyor

Gençlerin yüzde 78’i 2021 – 2022 eğitim yılında yüz yüze eğitimi tercih ettiğini belirtti. Uzaktan eğitimi tercih edenlerin oranı ise yüzde 11’de kaldı. Buna paralel olarak gençlerin dörtte üçü, yüz yüze eğitimin uzaktan eğitime göre daha faydalı olduğunu düşünüyor. Uzaktan eğitimi faydalı bulanların oranı yüzde 10 iken, iki eğitim şekli arasında bir fark olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 3 oldu.

Gençler geçmişe oranla kendilerini daha az güvende hissediyor

Hem genç erkeklerde hem de genç kadınlarda yaşadıkları yerde hava karardıktan sonra kendilerini güvende hissetme oranları önceki yıl ile karşılaştırıldığında düşüş gösterdi. 2021 yılında hava karardıktan sonra kendilerini güvende hissettiğini belirten genç erkeklerin oranı 2020 yılına kıyasla 5 puan azalarak yüzde 63’e gerilerken, genç kadınlarda ise 2020 yılına kıyasla 8 puanlık bir azalış ile yüzde 45 olarak ölçülmektedir.

Kendini önceki kuşaklara oranla daha şanslı hisseden gençlerin sayısı azalıyor

Araştırmaya katılan gençlere ebeveynleriyle karşılaştırdıklarında kendilerini daha mı şanslı yoksa daha mı şanssız hissettikleri sorusuna 2020 yılında gençlerin yüzde 44’ü kendilerini anne babalarından daha şanslı hissederken 2021 yılında bu oran yüzde 38’e düştü.

Exit mobile version