Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKPM’de gündem İstanbul Sözleşmesi: ‘Bu bir kutlama değil, acil eylem çağrısı’

AKPM’de gündem İstanbul Sözleşmesi: ‘Bu bir kutlama değil, acil eylem çağrısı’


HABER | ENSAR NUR – STRAZBURG TR724

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rik Daems, dünyada binlerce kadının şiddete maruz kaldığına dikkat çekti, üye devletleri acil şekilde İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayıp gereklerini yerine getirmeye çağırdı.

Strazburg’da devam etmekte olan AKPM yaz oturumu, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin 10. yılı sebebiyle düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yaptı.

AKPM Başkanı Rik Daems’in inisiyatifiyle düzenlenen etkinliğe 2018 Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić, Belçika Başbakanı Alexander de Croo, Romanya Senato Başkanı Anca Dana Dragu, Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet, nedenleri ve sonuçları Özel Raportörü Dubravka Šimonovic, Fransa Cinsiyet Eşitliği, Çeşitlilik ve Fırsat Eşitliği Bakanı Elisabeth Moreno ve AKPM Kadına Yönelik Şiddet Genel Raportörü Zita Gurmai gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ve Macaristan endişe konusu

Etkinlikte kadınların cinsiyetleri yüzünden maruz kaldıkları şiddet ve ayrımcılık vurgulandı.  Avrupa Konseyi üye ülkelerinden İstanbul Sözleşmesi’ni bir an önce onaylayıp, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması istendi. Ülkeler tek tek ele alınmadı ancak Türkiye ve Macaristan konuşmalarda zaman zaman gündem yapıldı.

Türkiye’nin ilk imzacılarından olduğu sözleşmeden çekilmesi ‘endişe verici’ olarak nitelendirildi. Avrupa Konseyi dönem başkanlığını yürüten Macaristan’dan da sözleşmenin bir an önce onaylanması için gerekli çabaların gösterilmesi istendi. Macar parlamentosu geçtiğimiz yıl İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamayı reddetmişti.

Öte yandan etkinlikte söz alan Yunan vekil Dimitrios Kairidis, Türkiye’nin büyük ve önemli bir ülke olduğunu, kadın haklarının korunması konusunda diğer ülkelerle işbirliği yapması ve bölgeye örnek olması gerektiğini söyledi.

Böke : ‘İstanbul Sözleşmesi için mücadele eden kadınlarımızı selamlıyorum’

Etkinlikte Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller grubu adına konuşan CHP milletvekili Selin Sayek Böke İstanbul Sözleşmesi’nin dışarıdan empoze edilmediğini, bizzat kadınların kendi mücadeleleri sonucunda elde ettikleri bir sözleşme olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çekilmesinin kanuni olmadığını belirten Böke, politik baskıların Türk kadınlarını caydıramayacağını söyledi ve hakları için mücadele eden kadınları selamladı.

Etkinlikte söz alan AKP milletvekili Emine Nur Günay kendisinin de İstanbul Sözleşmesi’nden yana olduğunu, ancak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin kadına karşı şiddetle mücadeleyi bırakacağı anlamına gelmediğini ileri sürdü. Yapılacak hukuki reformlardan örnekler vererek çekilmeyi savunmaya çalıştı. Bunun üzerine sözalan AKPM Başkanı Daems, kadına karşı şiddetle mücadelede en önemli aracın İstanbul Sözleşmesi olduğunu tekrar vurguladı.

HDP milletvekili Feleknas Uca da Türkiye’de artan kadın cinayetlerine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aksine Türk kadınlarının İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istediğini ifade etti.

‘Asıl pandemi cinsiyete dayalı şiddettir’

Pandemi sürecinde kadına karşı şiddetin arttığının vurgulandığı etkinlikte, Belçika Başbakanı Alexander De Croo asil pandeminin kadına karşı şiddet olduğunu anlattı. Belçika’nın ilk cinsiyet eşitliğine dayanan hükümetini kuran De Croo, İstanbul Sözleşmesi’nin kadına karşı şiddete ‘sıfır tolerans’ gösterilmesi için tek yol olduğunu yineledi.

Exit mobile version