Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM’den Ali Bulaç kararı; Türkiye, tazminat ödeyecek

AİHM’den Ali Bulaç kararı; Türkiye, tazminat ödeyecek


AİHM, 15 Temmuz sonrası hiç bir somut delil gösterilmeksizin tutuklanan ve yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalan gazeteci Ali Bulaç’ın başvurusu ile kararını açıkladı. Mahkeme, Bulaç’ın ‘ifade özgürlüğü ve güvelik haklarının ihlal edildiğine’ hükmetti. Türkiye, Bulaç’a 12 bin 240 Euro tazminat ödeyecek. Karar, Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturmalar nedeniyle suçsuz yere hapiste yatan onbinlerce kişi için emsal olacak.

Ali Bulaç, 15 Temmuz’dan hemen sonra 30 Temmuz 2016’da tutuklanmış ve 11 Mayıs 2018’e kadar cezaevinde kalmıştı. Sözde yargılama sonrası örgüt üyeliği iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Anayasa Mahkemesi (AYM) Bulaç’ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermişti. 2019 Mayıs’ında verilen kararda Anayasa Mahkemesi, gazeteci Bulaç’ın ‘kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü’ haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 11 sanıklı davada Bulaç’la ilgili verilen hapis cezasını bozdu. Kararında, ‘anayasal düzeni değiştirmeye kalkıştıklarına yönelik delil olmadığını’ vurgulayarak, sanıklara bu suçtan ceza verilmemesi kararını yerinde buldu.

Ali Bulaç’a örgüt üyeliği suçundan verilen ceza konusunda ‘yanılgıya düşüldüğü’ yorumu yapan daire, Bulaç’ın yeniden yargılanmasını istemişti. Yeniden yargılama İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen mart ayında yeniden başladı. Mahkeme, ikinci duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.

Exit mobile version