Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM, eski Anayasa Mahkemesi üyesinin yaptığı başvuruda Türkiye’yi mahkum etti

AİHM, eski Anayasa Mahkemesi üyesinin yaptığı başvuruda Türkiye’yi mahkum etti


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ‘terör örgütüne üye olduğu’ gerekçesiyle tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi üyesi Erdal Tercan’ın yaptığı başvuruyu karara bağladı. Erdal Tercan’ın 2018 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin 1. ve 3. fıkralarıyla, 8. maddenin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye, 20 bin Euro tazminat ödeyecek.

AİHM gerekçeli kararında, gözaltı ve tutukluluğun makul gerekçe ve somut delillere dayandırılmadığı görüşünü dile getirdi. Kararda, duruşma öncesi tutukluğunun 2 yıl 8 ay sürmesinin de makul sürenin ötesinde olduğu yorumu yapılırken, Anayasa Mahkemesi Genel Kurul kararı beklemeden eski üyenin evinin aranmasının da yine insan hakları ihlali teşkil ettiği değerlendirmesinde bulunuldu.

Kararı değerlendiren İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak, “AİHM bugün eski AYM üyesi Erdal Tercan’la ilgili kararını verdi. Alparslan Altan’da olduğu gibi Erdal Tercan’ın da bir çok hakkının ihlal edildiğine oybirliği ile karar verildi. AYM açısından çok dramatik. Kendi üyelerinin bile hukukunu koruyamayan bir mahkeme sonucu çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Bir başka İnsan Hakları Hukukçusu Okan Taşdelen ise kararla ilgili şu paylaşımlarda bulundu: “İki Üye İki İhlal: Tercan/Türkiye Kararı, i – AİHM, Anayasa Mahkemesi eski üyesi Alparslan Altan’ın ardından, Erdal Tercan’ın başvurusunda da (No. 6158/18, 29/06/2021) çok sayıda hak ihlali bulunduğuna karar verdi. ii – Tercan’ın, tutuklanmasıyla bağlantılı olarak özgürlük ve güvenlik hakkının ihlaline uğradığının belirlenmesinin yanı sıra evinde yapılan aramanın hukuka aykırı gerçekleştirildiğine ve özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlaline yol açtığına da hükmedilmiştir.”

Exit mobile version