1990 doğumlu Ömür Çağdaş Ersoy’un 2019 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağlayan AİHM, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 2012 yılında öğrenciyken, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili açıklamaları yüzünden mahkum olan Ömür Çağdaş Ersoy’un yaptığı başvuruyla ilgili Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.
1990 doğumlu Ömür Çağdaş Ersoy’un 2019 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağlayan AİHM, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti.
Türkiye karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin euro tazminat ödeyecek.
Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polis ile yaşanan arbedenin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan gösteriye katılan Ersoy, dönemin Başbakan’ı aleyhine topluluk adına yaptığı açıklamalarla ilgili olarak “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçundan 2016 yılında para cezası ödemeye mahkum olmuştu.
Söz konusu dava, Erdoğan’ın 2013 yılındaki şikayeti üzerine açılmıştı.
Diktatör demek suç sayılmadı
Ersoy, “AKP yönetiminin ülkeyi yönetme biçiminin diktatörlük olduğu” görüşünü dile getirmiş ve özellikle bu ifadeler mahkum olmasında en büyük gerekçe gösterilmişti.
Ersoy’un okuduğu bildiride, “Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zafere sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan’ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ’de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır.” ifadelerini kullanması, Türkiye’deki mahkemedeki yine mahkumiyetinde gerekçe gösterilmişti.
AİHM, gerekçeli kararında, normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceği yolundaki daha önceki kararlarına atıfta bulundu ve Ersoy’a verilen mahkumiyetin insan hakları ihlali teşkil ettiğine hükmetti.