Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM Ali Bulaç hakkında ihlal kararı verdi: Türkiye 12 bin 240 euro tazminat ödeyecek

AİHM Ali Bulaç hakkında ihlal kararı verdi: Türkiye 12 bin 240 euro tazminat ödeyecek


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 30 Temmuz 2016’den 11 Mayıs 2018’e kadar tutuklu kaldıktan sonra “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılan gazeteci Ali Bulaç’ın ifade özgürlüğü ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Karara göre Türkiye hükûmeti, 27 Temmuz 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Zaman gazetesinin yazarı Ali Bulaç’a 12 bin 240 euro (128 bin 520 TL) tazminat ödeyecek.

AİHM’in Ali Bulaç hakkında verdiği karar, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye’nin resmi Twitter hesabında duyuruldu.
 

ALİ BULAÇ KİMDİR?

1951 yılında Mardin’de dünyaya gelen Ali Bulaç: ilk ve orta öğrenimini Mardin’de, yüksek öğrenimini İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı (1980).

“Hareket” isimli dergide bir süre çalışmasının akabinde 1976’da Düşünce Yayınları’nı kurdu. Kitap Dergisi’ni çıkardığı 1985-1992 yılları süresince üç aylık Bilgi ve Hikmet dergisini de çıkardı ve yönetti. Zaman gazetesinin kurulma safhasında İstanbul bürosunu teşkilatlandıran isim olup gazetenin İstanbul büro şefliğini bir yıl kadar yürütmüştü.

1998 yılında ise bir kez daha Zaman gazetesinde yazmaya başlamıştı. 1988 yılında İnsanın Özgürlük Arayışı adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin “Fikir Ödülü”ne layık görülmüştü. Evli ve beş çocuk babası olan Bulaç, Zaman’ın yanı sıra Today’s Zaman ve Özgün Duruş’ta makaleler yayımladı.

İKİ YILA YAKIN TUTUKLU KALMIŞTI

15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün akabinde ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHÂL) döneminde KHK ile kapatılan Mehtap TV’de Ahmet Turan Alkan ile birlikte “Düşünce Günlüğü” programını hazırlayıp sunmuştu.

31 Temmuz 2016 tarihinde çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanan Bulaç, 11 Mayıs 2018’e kadar İstanbul Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutuklu kalmıştı.

Yargıtay, Bulaç hakkında verilen “terör örgütü üyeliği” kararını bozmuş ve Bulaç’ın yeniden yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Bulaç’ın yayımlanmış eserlerinden bazıları:

İslâm Dünyasında Toplumsal Değişme

Bir Aydın Sapması

İnsanın Özgürlük Arayışı

Din ve Modernizm

İslam ve Fanatizm

Modern Ulus Devlet

İrtica ve Sivilleşme

Kutsala, Tarihe ve Hayata Dönüş

Din-Felsefe Vahiy-Akıl İlişkisi

Kur’ân-ı Kerîm Meali

İslâmcılık

Exit mobile version