Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’nin BM Cenevre Delegasyonu: AB-Türkiye ilişkilerinde insan hakları pazarlık konusu olamaz

AB’nin BM Cenevre Delegasyonu: AB-Türkiye ilişkilerinde insan hakları pazarlık konusu olamaz


ENSAR NUR | CENEVRE TR724

Avrupa Birliği (AB)’nin Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Delegasyonu Başkanı Lotte Knudsen, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in dikkatine yönelik bir açıklama yayınladı. Dünya genelinde yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda duyulan rahatsızlıkları AB üye ülkeleri adına dile getiren Knudsen, AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olarak gördükleri insan haklarının pazarlık konusu olamayacağına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (OHCHR) bünyesinde gerçekleştirilen İnsan Hakları Konseyi 47. Olağan Oturumu, Michelle Bachelet liderliğinde Cenevre’de başladı.

AB delegasyonu, yaptığı açıklamada Bachelet’in yaptığı çalışmalara tam destek verdi.

Rusya, Belarus, Çin, Kamerun, Etiyopya, Myanmar, Lübnan ve Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerinin vurgulandığı açıklamada Türkiye’deki gelişmelerden de kaygıyla söz edildi.

‘TÜRKİYE’Yİ AİHM KARARLARINI UYGULAMAYA DAVET EDİYORUZ’

Açıklamada Türkiye ile alakalı olarak şu ifadelere yer verildi: ‘‘AB, Türkiye’de temel özgürlükler ve yargı bağımsızlığı dahil olmak üzere hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygının devamlı bir şekilde bozulmasından endişe duymaktadır.

Siyasi partilerin, sendikal faaliyetlere katılan kişilerin, bağımsız medyanın, insan hakları savunucularının, avukatların ve yargıçların hedef alınmasının yanı sıra son zamanlarda alınan diğer kararlar, insan hakları açısından büyük aksaklıklar teşkil etmektedir ve Türkiye’nin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve kadın haklarına saygı gösterme yükümlülüklerine aykırıdır.

‘İnsan hakları pazarlık konusu değildir ve AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam etmektedir. AB’ye aday bir ülke ve uzun süredir Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin en yüksek demokratik standartları ve pratikleri uygulaması beklenmektedir. Bu bağlamda Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin kararlarını uygulamaya davet ediyoruz. AB olarak, Türkiye’yi kadın haklarını tam olarak korumaya çağırıyoruz.’’

Exit mobile version