Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’de yolsuzluk raporu: Sağlık hizmetlerine erişim için rüşvet veriliyor

AB'de yolsuzluk raporu: Sağlık hizmetlerine erişim için rüşvet veriliyor



Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerde, Covid-19 salgını sırasında vatandaşların yaklaşık üçte birinin sağlık sistemlerine erişim için kişisel bağlantılarını kullandığı kaydedildi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne (Transparency International) göre Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Litvanya’da yaşayanların yaklaşık beşte biri ise, bu hizmetlere erişim için rüşvet ödedi.

YOLSUZLUK BÜYÜK BİR SORUN OLUŞTURUYOR

AB genelinde, Küresel Yolsuzluk Barometresi için ankete katılan 40 bin kişinin üçte ikisi (yüzde 62) hükümetlerindeki yolsuzluğun ‘büyük bir sorun oluşturduğunu’ söyledi. AB’de yaşayanların yüzde altısı sağlık hizmeti almak için rüşvet ödemenin ‘gerekli olduğunu’, yüzde 29’u ise hizmetlere erişim için kişisel bağlantılarını kullandığını aktardı.

KIBRIS’TA ‘ALTIN PASAPORT’ ENDİŞELERİ ARTIRDI 

Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ‘altın pasaport’ olarak da bilinen yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasıyla birlikte, vatandaşların yolsuzluğun arttığına işaret ettiği belirtildi. Ankete göre Kıbrıs’ta yaşayanların yüzde 65’i, bu uygulamayla beraber yolsuzluğun ‘körüklendiğini’ bildirdi.

Bu kapsamda en düşük oranlar Danimarka ile Finlandiya’da kaydedilirken, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İtalya, Portekiz ve İspanya’dan katılımcıların yüzde 85’inin yolsuzluğun artmasından şikayetçi olduğu aktarıldı.

Sağlık hizmeti almak için rüşvet verdiklerini belirtenlerin yaygın olarak Romanya (yüzde 22), Bulgaristan (yüzde 19), Macaristan (yüzde 17) , Litvanya (yüzde 17) ve Hırvatistan’da (yüzde 14) yaşadığı tespit edildi. Komşu Yunanistan ile Avusturya’da kamu hizmetleri için rüşvet kullananların oranı yüzde dokuz, Belçika’da ise yüzde 10. 

ADİL İYİLEŞME İÇİN ÇABALAR İKİ KATINA ÇIKARILMALI

“Bir sağlık krizi sırasında, kamu hizmetlerine erişmek için kişisel bağlantıları kullanmak, rüşvet vermek kadar zarar verici olabilir” diyen Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Ferreira Rubio, “AB genelinde hükümetler, devam eden salgında adil ve eşitlikçi iyileşme süreci için çabalarını iki katına çıkarmalı” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version