Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni bir SİHA krizi mi? Türkiye, Ukrayna’dan sonra Rusya ile kriz yaşayan Polonya’ya da SİHA satıyor

Yeni bir SİHA krizi mi? Türkiye, Ukrayna'dan sonra Rusya ile kriz yaşayan Polonya'ya da SİHA satıyor


Türkiye, Ukrayna’dan sonra Rusya ile kriz yaşayan Polonya’ya da SİHA satıyor. Ukrayna’ya SİHA satışı üzerine Putin, Türkiye’ye turist akışını yasaklamıştı

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın Türkiye ziyareti öncesi Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkesinin Türkiye’den 24 adet SİHA satın alacağını açıkladı. 

 

Polonya’nın resmi radyo kanalına konuk ola Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Türkiye’den 24 adet Bayraktar (TB2) tipi insansız hava aracı (SİHA) alınacağını açıkladı.

Mariusz Blaszczak SİHA’ların yanı sıra Türkiye’den lojistik ve eğitim ekipmanlarının da satın alınacağını söyledi. İlk teslimatın 2022 yılında yapılmasının beklendiğini kaydeden Mariusz Blaszczak, insansız uçakların (SİHA) saldırı yetenekleri olduğunu belirtti. Bakan söz konusu uçakların “kendilerini kanıtladığını” söyledi.

 

Devlet başkanı imzalayabilir

 

Polonya ile Türkiye arasındaki satış anlaşmasının 14 Mayı 2021 Pazartesi günü Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor. Polonya, askeri anlaşmalarda tercihini genelde ABD’li şirketlerden yana kullanıyor. ABD Savunma Bakanlığına bağlı DSCA’nın (Savunma Güvenliği İş Birliği Ajansı) verdiği bilgilere göre, Polonya 2020’de ABD’den 4 milyar 700 milyon dolarlık askeri teçhizat almak için sipariş verdi. Ankara ile anlaşma sonucu Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Polonya, ilk kez Türkiye’den insansız hava aracı satın almış olacak.

 

 

Diplomat kovma krizi

 

Polonya ile Rusya arasında sık sık gerilim yaşanıyor. Nisan 2021’de Polonya, üç Rus diplomatı  Persona non garata (istenmeyen kişi) ilan ederek sınır dışı etme kararı almıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, misilleme olarak Rusya’nın 5 Polonyalı diplomatı Rusya’dan sınır dışı etme kararı almıştı.

Şubat ayında da  Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Rusya ziyaretine tepki göstermiş ve “Borrell’in ziyareti çok yanlış bir karardı ve çok kötü bir adımdı” demişti.

 

 

Ukrayna’ya SİHA satışı ve Rusya’dan turist yasağı

 

 

AKP-MHP yönetimi milyonlarca işçiye 2 bin 825 TL asgari ücreti, en düşük emekli maaşı olarak 1500 TL’yi reva görürken bütçenin önemli kısmını askeri endüstriye kanalize ediyor. SİHA’lar AKP liderine yakın firmalar tarafından üretiliyor. Dağlık Karabağ’da kullanılan SİHA2lar Ukrayna’ya da satılınca kriz yaşanmıştı. 

Ukrayna-Rusya hattında Donbass sınırına Rus gücü sevkiyatı nedeniyle gerilim yükselince, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’yi10 Nisan 2021’de İstanbul’da ağırlamıştı. Erdoğan, düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini kaydetmişti. Türkiye ile Ukrayna arasında askeri işbirliği artınca ve Ukrayna’ya SİHA satışları da hızlanınca Rusya yönetimi koronavirüs vakalarını bahane ederek Türkiye’ye turist gelişini 1 Haziran 2021’e kadar yasaklamıştı. 

Turizm geliri düşünce, özellikle Muğla, Antalya’nın ilçelerinde turistik tesisler boş kalınca AKP-MHP hükümeti peşpeşe Moskova’ya heyetler göndermişti. En son 17 Mayıs’ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Rusya’nın başkenti Moskova’ya uçmuştu. Heyet,  görüşmelerde turist yasağının kalkması için pazarlıklar yapmıştı. 

 

 

Yaptırım uzadı

 

 

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy 22 Maysı’ta, Rusya Federasyonu’nca işgal edilen Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya tarafından atanan lideri Sergey Aksenov dahil bazı Rus vatandaşlarının yanı sıra, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin liderlerine yönelik yaptırımları süresiz olarak uzatma kararını imzaladı.  

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’nin resmi internet sitesinde yayınlanan karar metninde, “Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin 14 Mayıs 2021 tarihli ‘Kişisel özel ekonomik ve diğer kısıtlayıcı önlemlerin (yaptırımların) uygulanması hakkında’ kararının yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir” denildi.

 

KAYNAK: YENİ YAŞAM 

Exit mobile version