Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yazar Resul Geyik: Dil yaşamdır

Yazar Resul Geyik: Dil yaşamdır


DİYARBAKIR – Dilin insanlar için yaşamsal fonksiyona sahip olduğunu belirten yazar Resul Geyik, bu nedenle de Kürtçenin sürekli gündemde tutulması gerektiğini söyledi.

 

Kürtçe-Kurmanci’nin Terorik Öğrenimi (Teoriya Hînkirina Kurdî-Kurmancî) kitabını yazan Resul Geyik, kitapta Kürtçenin teorik olarak anlaşılması ve öğrenilmesine yönelik yöntemlerini ele alıyor. Kitap, kelimelerin rolü ve öğretilmesi (rola peyvan û hînkirina wan), gramer öğrenimi (hînkirina rêzimanê), okuma ve yazma (xwendin û nivîsîn) , kültürel öğelerin kullanımı (bikaranîna hêmanên çandî), dil öğreniminde edebiyatın yeri (bikaranîna wêjeyê di hinkirina ziman de) şeklinde beş ana bölümden oluşuyor.

 

Kürtçenin teorik olarak anlaşılması yönünde daha önce herhangi bir çalışma yapılmadığını kaydeden yazar Geyik, söz konusu eksikliği giderilmesi amacıyla böyle bir çalışma yaptığını ifade etti.

 

TEORİK ÇERÇEVE

 

Bütün dillerin birbirinden farklı olduğunu ve dillerin anlaşılır bir şekilde öğretilmesi amacıyla teorik çerçeveye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Geyik, “Türkiye’de beş farklı üniversitede yaşayan diller enstitüsü bulunuyor. Bu enstitülerde dillerin tanıtılıp öğretilmesinden ziyade, o dilin edebiyatı konu ediniliyor. Bu aslında o dilin öğrenilmesi için büyük bir eksikliktir. Kürt diline ilişkin birçok alanda bulundum ve bu alanda çalıştım ancak hiçbir zaman Kürt dilini teorik olarak ele alan bir çalışma görmedim. Gördüğüm bu eksiklikten kaynaklı böyle bir çalışma yaptım. Bu çalışmam daha önce master tezi için yazmıştım ve dört bölümden oluşuyordu ancak daha sonra bir bölüm daha ekleyerek kitap haline getirdim” diye konuştu.

 

Kitabı, akademik dilden ziyade rahat anlaşılacak bir dille yazdığını ifade eden Geyik, Kürt halkının sözlü edebiyatının güçlü olmasından kaynaklı kitapta kültürel unsurlara da yer verdiğini aktardı.

 

‘DİL YAŞAMDIR’

 

Dilin dinleme ve konuşmayla ilerlediğine dikkat çeken Geyik, “Her yerde insanların anadilleri konuşmalılar. Bunu ayrıntılı olarak düşünmek gerekiyor. Konuşmada nasıl ilerlerseniz, dil o yönde ilerler. Dil yaşamdır ve insanda yaşamın bir parçasıdır. Dil yaşamda her zaman bizimle bir bütün olduğundan dilimizi konuşmak oldukça elzemdir. Dilimizin ilerlemesi ve gelişimi için yılda sadece bir kereliğine mahsus değil, her zaman gündemimizde olmalı. Her yerde anadilimizle konuşalım” ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version