Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yasaklar sıralandı: Sosyal medya fenomenleri için yeni reklam düzenlemesi



Sosyal medya fenomenleri için hazırlanan düzenlemeye göre ispatı mümkün olmayan iddialara yer verilemeyecek, ürün tanıtımına da kısıtlama getirilecek.

Ticaret Bakanlığı sosyal medya fenomenleri için reklam düzenlemesine gitti. Düzenlemeye göre, sosyal medyada örtülü reklam yapılamayacak. Reklam verenden maddi kazanç, ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet sağlandığı paylaşımlarda, “Bu ürünleri reklam verenden hediye olarak aldım”, “ürünleri bana gönderdiği için reklam verene teşekkürler” gibi ifadelere yer verilecek.

Fenomenler, henüz denemedikleri bir ürüne ilişkin, onaylama anlamına gelecek şekilde paylaşım yapamayacak. Bir üründen bahsederken mevzuata aykırı şekilde sağlık özelliğini vurgulayamayacak, ispatı mümkün olmayan iddialarda bulunmayacak.

Ayrıca doktor, diş hekimi, veteriner aracılığıyla ürün tanıtımı yapılamayacak. Hediye edilmiş bir giysi veya ayakkabıyı satın almış gibi yapamayacak. Reklam yaparken görsel filtre veya efekt kullanırsa bunu belirtmek zorunda olacak.

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya fenomeni olarak bilinen sosyal medya etkileyicilerinin uyacakları kurallarla ilgili kılavuz hazırladı. Sosyal medya etkileyicisi (fenomeni) aracılığıyla yapılan reklamlar, ayırt edilebilir nitelikte olacak.

Sosyal medyada sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılamayacak.

Exit mobile version