Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tutuklu MED-DER Eşbaşkanı: Dilimizi korumak hepimizin sorumluluğu

Tutuklu MED-DER Eşbaşkanı: Dilimizi korumak hepimizin sorumluluğu


DİYARBAKIR- Tutuklu bulunan MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin mesajında, “Bu mirası korumak ve çocuklarımıza ulaştırmak hepimizin sorumluluğudur” dedi. 

 

Katıldığı basın açıklamaları ve etkinlikler gerekçe gösterilerek 26 Nisan’da tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Roni, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin mesaj yolladı.

 

15 Mayıs’ın alt yapısının Hawar dergisinin yayınlamasından aldığını kaydeden Roni, 15 Mayıs 1932’nin, Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşları tarafından Latin alfabesiyle yazılan ilk Kürtçe dergi Hawar’ın yayınlanma tarihi olduğunu hatırlattı.Roni, “Hawar dergisinin birinci sayısında şöyle yazıyordu, ‘Hawar bilmenin (bilimin) sesidir, bilim kendini tanımaktır, kendini tanımakta bize kurtuluşun yolunu açacaktır.’ Kurtuluşu gerçekleştirebilenler kendilerini de tanıtabilir. Hawar’ımız Kürt dilinin ilerlemesine katkı sağlayacaktır” dedi.

 

‘HEPİMİZİN SORUMLULUĞU’

 

Kürt dilinin, Kürt halkının kimliği olduğuna dikkati çeken Roni, “Kürt halkının siyasi statüsünün anlamını da taşımaktadır. Kürtçe, Kürtler için yurtseverliğin bir ölçütüdür. Dilimiz, çocuklarımıza kalacak olan bir mirastır. Biz bu mirası korumak ve çocuklarımıza ulaştırmak bizim görevimizdir. Bu sorumluluk hepimizindir. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı tüm halkımıza kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version