Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye üçüncü çeyrekte dünyada en fazla borçlanan ülke

Türkiye üçüncü çeyrekte dünyada en fazla borçlanan ülke


Ekonomik krizin giderek derinleştiği Türkiye, üçüncü çeyrekte dünyada en fazla borçlanan ülke olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre, Türkiye finans dışı özel sektörün borç servis oranında tüm ülkeleri geride bıraktı ve ilk sıraya oturdu.

 

2020 yılının ilk çeyreğinde düşüş kaydeden borç servis oranı üçüncü çeyrekte yükselişe geçti. Beklentiler, 2021 yılında da yükseliş trendinin sürmesi yönünde.

 

Bloomberg HT’nin haberine göre, Uluslararası Ödemeler Bankası, Türkiye’nin yüzde 12.06 olan borç servis oranı, 2020 üçüncü çeyreğinde yüzde 14.60’a yükseldi. 

 

Borç servis oranının artması, ilgili dönemde kısa vadeli borçlanmanın arttığı ya da faiz oranlarının yükseldiğine işaret ediyor. Uluslararası Finans Enstitüsü Gelişen Avrupa Araştırma Müdürü Uğraş Ülkü de tarihsel olarak Türkiye’deki ortalama faiz oranlarındaki artış ile BIS borç servis oranındaki artışın paralellik gösterdiğini belirtiyor.

 

“Covid-19 salgınına karşı 2020’nin ilk yarısında yapılan faiz indirimleri özel sektörün faiz ödemelerini düşürmesine yardımcı oldu ve Türkiye’nin borç servis oranının düşmesini sağladı. 2020’nin ortalarından itibaren TCMB’nin finansal koşulları sıkılaştırmasıyla borç servis oranındaki düşüş 2020’nin üçüncü çeyreğinde tersine döndü” diyen Ülkü, 2020’nin üçüncü çeyreğinden bu yana artan faiz oranlarıyla BIS borç servis oranının 2021’in başlarında yükseleceğini ve yılın geri kalanında da bu yüksek seviyelerde kalacağını söyledi.

Exit mobile version