Suriye’de bu yıl sosyal medyadaki muhalefete yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 400’den fazla memur, yargıç, avukat ve gazeteci serbest bırakıldı. Şam yönetiminin bu hareketinin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ‘oy kazanmak’ anlamına geldiği yorumları yapılıyor.
Siber suçlar yasasına göre tutulduktan sonra serbest bırakılanlar, 26 Mayıs seçimleri öncesinde “para spekülatörleri, uyuşturucu satıcıları, kaçakçılar ve adam kaçıranları” için genel af kapsamında bu ay özgürlüğüne kavuşan binlerce kişi arasında yer aldı.
İnsan hakları grupları, ülkede 2011’deki halk ayaklanması sonrası tutuklanan on binlerce Esad muhalifinin yıllarca yargılanmadan demir parmaklıklar ardında tutulduğunu söylüyor.
ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Suriye araştırmacısı Sara Kayyalı, yönetimin bu adımı seçimlere yönelik attığını işaret etti.
Ekonomisi savaşın, yaptırımların ve Covid-19’un ağırlığı altında kriz yaşayan ülkede kötüleşen yaşam koşullarının halk tarafından eleştirilmesine müsamaha gösterilmiyor.
Reuters, “serbest bırakılanların en az 60’ının aralarında kıdemli polis memurları, hakimler ve kıdemli bir gümrük müfettişi, devlette çalışan gazeteciler, avukatlar, üniversite öğrencileri, işadamları ve kadın hakları savunucuları da dahil olmak üzere yerel topluluklarında iyi tanınan kişiler olduğunu” duyurdu.
“Sahte haber üretene 6 ay hapis cezası”
İçişleri Bakanlığı ocak ayında, devletin otoritesini zayıflattığı düşünülen sosyal medya yorumlarını suç sayan siber suçlar yasasını ihlal edenlerin en az altı ay hapis cezasına çarptırılacağı konusunda uyardı.
Bakanlık, “kamuoyunda kafa karışıklığı yaratan, sahte haberler sızdıranların peşine düşeceğini” duyurmuştu.
Aile üyeleri, devlet televizyonunun tanınan sunucusu Hala Jerf, bir devlet teftiş kurumunun başkanı olarak görev yapan kıdemli memur Firyal Jahjah ve Lazkiye ilinin önde gelen yerel gazetecisi Kenan Wakkaf’ın serbest bırakılanlar arasında olduğunu söyledi.