Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Siyasetçiler: Çözüm operasyon değil, diyalog


İZMİR – TSK’nin Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik operasyonun Kürt sorununu derinleştireceğini belirten siyasetçiler, “Çözüm demokratik diyalog geliştirip sorunun muhataplarıyla görüşmektir” dedi.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı hava destekli operasyon devam ediyor. Operasyonun AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’in yaptğı telefon görüşmesinin hemen ardından başlatılması, Federe Kürdistan Bölgesi yönetiminin sessizliği operasyonun geniş konseptli olduğu belirtiliyor.

 

GENİŞ KONSEPTLİ

 

Operasyonun Kürt halkının kazanımlarına yönelik olduğunu söyleyen Hakların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi Hacay Yılmaz, operasyonun temelinde yatan şeyin Kürtlerin inkarı olduğunu belirtti. ABD’nin Ermeni soykırım açıklaması, Biden ve Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmelerinin ardından operasyonun başlatılmasının manidar olduğunu dile getiren Yılmaz, operasyonun ABD’nin icazetiyle yapıldığını aktardı. Operasyonun geniş konseptli bir operasyon olduğunu dile getiren Yılmaz, “Uluslararası güçlerin izni olmadan böylesi geniş kapsamlı bir operasyonla düzenlemez. Özellikle Irak hava sahası ihmal edilemez” dedi.

 

KDP’NİN SESSİZLİĞİ

 

KDP’nin operasyona ilişkin sessizliğe de dikkati çeken Yılmaz, “KDP’nin dönem dönem deyim yerindeyse Kürtlere ihanet ettiğini görüyoruz. Bu operasyona gerek sessiz kalarak, gerekse de kısmen de olsa yardım ederek kendi halkına karşı bir ihanet içerisinde olduğunu görmek mümkün” diye belirtti.

 

‘OPERASYON ÇÖZÜM DEĞİL’

 

“Yıllardır sınır dışı operasyonlar yapılıyor. Bu tarihsel deneyim operasyonların çözüm olmadığını göstermiştir” diyen Yılmaz, “Savaş ve operasyonlarla başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının yok edilemeyeceği artık görülmelidir. Yapılması gereken; Kürt halkının varlığının artık inkar edilmeyecek derecede gerçek olduğu ve bu gerçeklik içerisinde demokratik bir çözüm arayışının olmasıdır. Bugün yapılması gereken operasyon değil barışı savunmaktır” diye konuştu.

 

‘AKP KENDİSİ İÇİN YAPTI’

 

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Badur da AKP’nin içerde sıkıştıkça Kürtlere yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi. Operasyonun hem Kürtlerin kazanımlarına yönelik hem de ülkenin kamuoyundaki işsizlik, yoksulluk ve anti-demokratik uygulamalara karşı çıkarılan sesin bastırılmasına yönelik olduğunu ifade eden Badur, “Görüldüğü gibi AKP’nin artık toplumda rızası kalmamıştır. Seçimlerde kendisine verilen desteğin çok altında. Kendi muhafazakar ve milliyetçi tabanı mobilize etmek için operasyon yaptı” dedi.

 

Operasyonun çözüm olamayacağının altını çizen Badur, “Savaşın ve şiddetin çözüm üretmediği tarih gösteriyor. Çözüm; demokratik diyalog geliştirip sorunun muhataplarıyla oturup görüşmektir” diye konuştu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version