Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sancar AP toplantısına katıldı: Ortak tutuma ihtiyaç var

Sancar AP toplantısına katıldı: Ortak tutuma ihtiyaç var


ANKARA – Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nun toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bölgesel işbirliği konularında HDP’nin sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini belirtti.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nun toplantısına online katıldı. AP Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen ve AP Genel Kurulu’na sunulması beklenen Türkiye İlerleme Raporu ile Türkiye’deki son gelişmeler hakkında bir sunum yapan Mithat Sancar, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin temelinde insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilkelerin bulunması gerektiğini vurguladı.

 

AİHM KARARLARI 

 

HDP’ye yönelik kapatma davasının ve ilk duruşması gerçekleşen Kobanê Davası’nın iktidar denetiminde yürütüldüğünü ifade eden Sancar, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olan Türkiye’de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının da gösterdiği gibi yargı bağımsızlığından söz etmenin mümkün olmadığını ve bu durumun ekonomik ve siyasal istikrarsızlığı derinleştirdiğini söyledi.

 

Sancar, Avrupa Birliği’nin göçmenlere ilişkin politikalarında başarısız bir sınav verdiği eleştirisinde bulunarak, bu konudaki zayıflığın, Avrupa’daki aşırı sağı beslediğini, bunun da hem Avrupa hem Türkiye halkları hem de göçmenler için büyük bir risk ve tehlike barındığını söyledi. 

 

ORTAK TUTUM

 

Demokrasi meselesinde, ülkelerin kendi sınırları dahilinde yürüttüğü siyasal ve toplumsal mücadelelerle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Sancar, Türkiye’deki ve benzer politik atmosfere sahip Avrupa ülkelerindeki otoriterleşmeye karşı ortak bir tutuma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

 

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

 

Avrupa parlamenterlerinin sorularını da yanıtlayan Sancar, HDP’nin savunduğu özgürlükçü değerlerin hem Avrupa hem de Ortadoğu için son derece kritik önemde olduğunu belirterek, bölgesel işbirliği alanlarında HDP’nin sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini vurguladı.

 

‘HDP’NİN YANINDAYIZ’

 

Oturumun başında söz alan S&D Grubu Başkanı Iratxe García Pérez ve soru-cevap bölümünde söz alan Avrupa parlamenterleri, HDP’nin yanında olduklarını ve dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version