Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şampiyonluğu çeken oyuncu: Gökhan İnler

Şampiyonluğu çeken oyuncu: Gökhan İnler


HABER PORTRE | HASAN CÜCÜK

Gurbetçi Türkler arasında anne babalarının değil de doğdukları ülkenin milli formasını tercih etme yolunu açan isim Kubilay Türkyılmaz olmuştu. İsviçre’de doğan Kubilay Türkyılmaz, diğer Avrupa ülkelerinde doğanlardan farklı olarak İsviçre milli formasını ilk kez giydiğinde takvim yaprakları 2 Şubat 1988’i gösteriyordu. Kubilay’ın açtığı yoldan daha sonra Yakın kardeşler Murat ve Hakan ile Gökhan İnler ve Eren Derdiyok devam etti. Hepsinin ortak özelliği yollarının onları Türkiye’ye çıkarmasıydı. En şanslı isim Gökhan İnler. Kariyerinde en çok şampiyonluğu Türkiye sınırları içinde gördü. Hem de fazla forma şansı bulamadan.

TFF 1. Lig’de sezonu ilk iki sırada tamamlayan Adana Demirspor ve Giresunspor adlarını önümüzdeki yıl Süper Lig’de mücadele edecek takımlar arasına yazdırdı. Güneyin temsilcisi Adana Demirspor 26, Karadeniz ekibi Giresunspor ise 43 yıllık hasreti noktaladı. Adana Demirspor’un başarısında rol alan isimlerden biri de Gökhan İnler. Aynı zamanda takımın kaptanlığını da yapan İnler, 27 maçta sahne aldı. Yarışta bir ara lider Giresunspor’un 14 puan gerisine düşen Adana Demirspor, Samet Aybaba’nın teknik direktörlüğe getirilmesiyle hızla toparlandı. TFF 1. Lig’de sıralamayı averaj belirledi. İlk üçe adını yazdıran Adana Demirspor, Giresunspor ve Samsunspor 70 puanla sezonu tamamladı.

6 YILDA 4 ŞAMPİYONLUK

Adana Demirspor’un 36 yaşındaki kaptanı Gökhan İnler, 6 yılda 4 değişik takımda 4 kez şampiyonluk gördü. Üç şampiyonluğu ise Türkiye sınırları içinde tattı. Ağustos 2015’te 7 milyon Euro karşılığında Napoli’den Leicester City’ye transfer olan Gökhan İnler tarihi başarının bir parçası olacağından habersizdi. Leicester City, Claudio Ranieri yönetiminde 132 yıllık tarihinde ilk kez lig şampiyonluğuna ulaşırken, İnler açıkçası başarıya pek katkı veremedi. Ligde sadece 5 maçta forma buldu ve sahada 197 dakika kaldı. Bu 5 maçın 3’ünde sahaya ilk 11’de çıktı. Sezon boyunca lig ve kupada toplam 10 kez Leicester City formasını sırtına geçirebildi.

2016’da bedelsiz olarak Beşiktaş’a gelen Gökhan İnler, yine bir şampiyonluk yaşayacağından habersizdi. Kariyerinde ilk kez anavatanında top koşturan İnler, Şenol Güneş yönetimindeki siyah-beyazlılarda 14 maçta aksiyon aldı. Sadece 5 maçta sahaya ilk 11’de çıktı. Gol atamazken, bir asistle şampiyonluğa cüzi bir katkı sağladı. Sezon boyunca lig, kupa ve Avrupa’da toplamda 32 maçta forma buldu. Yine fazla katkı veremeden kariyerine Premier Lig şampiyonluğundan sonra Süper Lig şampiyonluğu da eklenmiş oldu.

BAŞAKŞEHİR’LE TARİH YAZANLAR ARASINDA

İki yılda iki şampiyonluk gören Gökhan İnler, sezon sonunda valizini topladı. Yeni adresi Başakşehir oldu. Abdullah Avcı yönetiminde zirveye oynayan bir ekip olan Başakşehir, Gurbetçi oyuncunun daha çok forma bulduğu yer oldu. İlk sezonunda toplam 35 maçta oynadı. 11 kez ilk 11’e adını yazdırdı. Başakşehir’in şampiyonluğu son haftalarda Galatasaray’a kaybettiği 2018-19 sezonunda Gökhan daha az forma şansı buldu. 7’si ilk 11 olmak üzere 12 maçta oyuna dahil oldu. Sezon boyunca ise tüm kulvarlarda 17 kez sahada oldu. Başakşehir’in tarihi başarıya imza attığı 2019-20 sezonunda Gökhan İnler kayıpları oynadı. Şampiyonluğun geldiği yıl sadece 10 maçta sahada toplamda 258 dakika kaldı. 2 maçta ilk 11’de forma giydi.

Şampiyonluk sonrası valizini toplama süreci Başakşehir’de de devam etti. Yeni adresi TFF 1. Lig ekibi Adana Demirspor oldu. Süper Lig hasretini dindirmek isteyen Adana Demirspor’un İnler tecrübesine ihtiyacı vardı. Sezon boyunca 27 maçta sahaya çıkan İnler bunun 25’inde ilk 11’deydi. Önlibero oynayan İnler bir gol ve iki asistle şampiyonluğa katkı verdi. 2015’te Leicester City ile başlayan şampiyonluk serisi, 4 farklı takımda 4 şampiyonluğa ulaştı. Hem de 6 yıl içinde. Kariyerindeki diğer iki şampiyonluğu ise FC Zürih formasıyla 2005-07 yılları arasında gördü.

İSVİÇRELİ TÜRKLER

İsviçre milli takımını tercih eden oyunculardan biri olan Eren Derdiyok, 2017-19 arasında iki yıl üst üste Galatasaray’la şampiyonluk yaşamıştı. İlk şampiyonluk yılında 19, ikincide ise 13 maçta oynadı. İki şampiyonluğa 10 golle katkı verdi. Türkiye’de şampiyonluk gören bir başka İsviçreli isim Kubilay Türkyılmaz’dı. 1993-94 sezonunda Galatasaray’la Süper Lig şampiyonluğu sevinci yaşayan Türkyılmaz, 3 yıl sarı-kırmızılı formayı giydi. Galatasaray formasıyla çıktığı 61 maçta 22 gol ve 14 asistlik bir performans ortaya koydu.

Yakın kardeşler Murat ve Hakan da Türkiye sınırları içinde top koşturdu. 1998’de Fenerbahçe’ye transfer olan Murat Yakın, başarılı performansıyla dikkat çekti. İlk sezonunda 23 maçta oynadı. İkinci yılı ise krizle geçti. Ağustos 99 depremi sonrası sorunlar yaşayan Murat Yakın, 3 maçta forma giydikten sonra Türkiye’den ayrıldı. 2005’te kiralık olarak Galatasaray’a gelen Hakan Yakın ise sadece 2 maçta 25 dakika oynadı. İsviçre patentli olup da Türkiye’de şampiyonluk göremeyen sadece Yakın kardeşlerdi.

Exit mobile version