Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters: Türkiye, ‘Belarus’un kaçırdığı uçak’ konusunda NATO’yu yumuşattı

Reuters: Türkiye, ‘Belarus’un kaçırdığı uçak’ konusunda NATO’yu yumuşattı


Reuters’a konuşan diplomatlara göre zorla zorla uçak indirdiği için Belarus’a NATO’nun vereceği tepkiyi Türkiye ‘yumuşatmış.’

Fotoğraf: Reuters

Belarus, muhalif gazeteci Roman Protaseviç’i gözaltına almak için Yunanistan’dan Litvanya’ya giden yolcu uçağını sahte bomba ihbarıyla savaş uçağı eşliğinde zorla başkent Minsk’e indirmişti. Rynair’a ait uçağın iniş yapmasının ardından 26 yaşındaki gazeteci gözaltına alınmıştı.

NATO’nun 30 müttefiki dün iki paragraflık bir kınama bildirisi yayınlamıştı. Ancak bildiri cezai yaptırımları içermiyordu.

Açıklama ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıklamasından daha yumuşaktı. Genel sekreter, Belarus’un yaptığını ‘devlet korsanlığı’ ve ‘kabul edilemez’ olarak nitelemiştReuters’a konuşan diplomatların aktardığına göre Ankara, ‘yaptırım ve siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrılar’nın metne dahil edilmemesi konusunda ısrar etti.

Diplomatlar, Türkiye’nin talebi üzerine Belarus’la ‘işbirliğinin askıya alınmasına yönelik ifadeler’in de kaldırıldığını ekledi.

Rus turistler ve THY vurgusu

Diplomatlar, Türkiye’nin, Belarus’un en yakın müttefiki Rusya’yla ‘bağlarını korumaya’ ve Minsk’e günlük uçuşları bulunan Türk Hava Yolları aracılığıyla Belarus’la ‘ekonomik ilişkilerini devam ettirmeye’ çalıştığını söyledi. Bir başka etkenin de Türkiye’nin Rus turistleri ‘ağırlama isteği’nden kaynaklanabileceği kaydedildi.

Diplomatlardan biri, Stoltenberg’in ‘bütünlük sağlamak amacıyla Türkiye dahil bütün müttefiklerin mutabakatının kazanıldığını’ söyledi.

Diplomatlar, Türkiye’nin ‘hafifletilmiş bir metindeki ısrarının, başta Polonya, Litvanya ve Letonya olmak üzere daha sert ifadeler için bastıran bazı müttefikleri kızdırdığını’ da aktardı.

Bir diplomat, Ankara’nın baskısının esas olarak ‘yaptırım önerilerini ayrıntılı olarak açıklayan Avrupa Birliği’nin metninden farklı bir ifade kullanılmasını amaçladığını’ söyledi: “Türkiye pek çok müttefiki hayal kırıklığına uğrattı. NATO’nun tepki göstermesi önemliydi. Ankara’nın neden Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukashenko’yu savunmak istediği açık değil” dedi.

Belarus ‘sahte ihbarla’ uçak ‘kaçırdı’: Muhalif gazeteci gözaltına alındı

Exit mobile version