İZMİR – İktidarın açıkladığı hibe desteğinin çok az bir kesimini kapsadığını belirten Müzisyenler Derneği, hibe desteğinin tüm müzisyenleri kapsaması için iktidara çağrı yaptı.
İzmir Müzisyenler Derneği, iktidarın yapacağı hibe ve desteklerle ilgili müzik ve sahne emekçilerinin taleplerini içeren yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, hibe destek programında müzik ve sahne emekçilerinin ihtiyaçlarının karşılamadığı belirtilerek, konservatuarın her yıl yüzlerce müzisyen mezun verdiğini ancak sadece devlet kurumuna girebilme şansını yakalayan küçük bir azınlığın, güvence içinde çalışabildiğine yer verildi.
‘DEVLET KENDİ MÜZİSYENLERİNE HİBE VERECEK’
Açıklamada, kurumsal olan bazı firmalar bünyesinde çalışan müzisyenlerin, sözleşme ile çalışma olanağına erişebildiği, sigortadan yararlanabildiği kaydedildi. İktidarın başlattığı hibe desteğinden yararlanabilecek olanların da bu gruptan olduğuna işaret edilen açıklamada, “Devlet kurumlarında ya da kurumsal firmalarda iş bulamayan yüzde 90 ise hiçbir güvencenin olmadığı, gerek ücret gerek sosyal haklar bakımından oldukça kötü şartları dayatan bir müzik sektöründe tutunmaya çalışmaktadır” diye belirtildi.
YÜZDE 90 KAYIT DIŞI
Türkiye’de müzik ve sahne emekçilerinin yüzde 90’ından fazlası kayıt dışı, sosyal ve ekonomik güvenceden yoksun, kısmi süreli ve yevmiye usulü çalıştığına vurgu yapılarak, “Mevcut haliyle büyük çoğunluğu vergi mükellefi olmayan müzik ve sahne emekçileri özellikle bu dönemde oldukça mağdur durumdadır. Salgınla birlikte işsizlik, eğlence sektörünün nefes alamaz hale gelmesi, yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle hayat bizler için artık baş edilemez, katlanılamaz bir haldedir” diye belirtildi.
Açıklamada, “Ekonomik nedenler, belirsizlik, çaresizlik, umutsuzluk, terk edilmişlik, amaçsızlık da insanların içindeki yaşam şevkini kırdı. Sosyal devlet sanatı ve sanatçıyı korumakla yükümlü iken, müzik emekçileri eşe dosta el açmak zorunda bırakılmış olmanın gurur kırıklığını, onuruna dokunan üzüntüsünü yaşıyor. Yaşam şartları ve bu etkenler arkadaşlarımızda bunalımlara yol açtı” denildi.
Müzisyenler, sosyal devlet ilkesi gereği yurttaşlarının insanca yaşayabileceği asgari standartları sağlamak, anayasal olarak iktidarın sorumluluğunda olduğu hatırlatmasında bulunarak, taleplerini sıraladı:
“* Bu gerçekten hareketle hibe desteğinin kapsamının, kayıt dışı çalışan müzik ve sahne emekçilerini kapsaması ya da yeni bir çalışma ve başvuru imkânı sağlanarak Müzik Susmasın Projesinin kapsamının genişletilmesi öncelikli talebimizdir.
* Müzik Susmasın Projesi ödemeleri Mayıs ayı itibariyle bitti. Bu ödemelerin yılsonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz.
* Bu süreçte işsiz kalan müzisyenler dâhil herkese asgari ücret tutarında maaş bağlanmasını talep ediyoruz.
* İşsizlik ödeneğinin iyileştirilerek süresinin pandemi sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz.
* Bir an önce mekânların gerekli önlemler alınarak açılması, vergi ve sigortaların ertelenmesi, kira desteği ve istihdamı teşvik edici sosyal politikaların uygulanmasını, insanların ekmeklerini kazanır hale gelmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.
* Kayıt dışı çalışmaya karşı tüm sanatçıların ve diğer sektörlerdeki işçi ve emekçilerin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasını, sigortalılığı kolaylaştırıcı ve teşvik edici düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz.
* Sanatı ve sanatçıyı koruyan, sanatını icra ederek ekmeğini kazanmasını sağlayan program ve projelerin uygulanmasını istiyoruz. (Dijital konserler, hizmet alımları gibi)”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.