Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Müzik susmaz’ projesinin aranjörlüğünü üstlenen Dönmez’den 3 bin TL tepkisi

'Müzik susmaz' projesinin aranjörlüğünü üstlenen Dönmez'den 3 bin TL tepkisi


Nazlı Eda PİYADE


ARTI GERÇEK- Pandemi döneminde yalnız bırakılan ve hiçbir gerçekçi destek alamayan müzik emekçilerinin sesini duyurmak için bir araya gelen müzisyenler, ‘Müzik susmaz’ adlı bir parça seslendirdi.

Söz ve müziği Özcan Şenver’e ait parçanın aranjörlüğünü ve yönetmeliğini Kerem Ulaş Dönmez (Karoft) üstlendi. Parçayı seslendirenler arasında, Hüseyin Turan, Selçuk Balcı, Niyazi Koyuncu, Hilmi Yarayıcı, Karoft, Egemen Yılmaz ve Tuğçe Elmas gibi isimler yer aldı.

“Müzisyenlerin sessiz çığlığına ses olabilmek adına buradayız” diye yola çıkan parçanın aranjörlüğünü üstlenen Kerem Ulaş Dönmez ile müzik emekçilerinin yaşadığı sıkıntıları bir kez daha konuştuk.

‘TARİHE BİR NOT DÜŞTÜK’

“Tarihe bir not düşmek, müzisyenler bunu yaşadı demek için; kendi alanımızdan insanları anlatmak için yola çıktık” diyen Dönmez, ‘Müzik Susmaz’ projesinin ortaya çıkışını şöyle anlattı:

“Dünyanın birçok ülkesinde kısıtlamalar olsa da devletlerin önemli destekleri oldu ve buralardaki müzisyenler hayatlarını idame ettirdiler. Pandemi sürecinde en sert darbeyi alanlardan biri de müzik sektörü oldu. Çalışma alanları ortadan kaldırılan müzik emekçileri ve eğlence sektöründe çalışanlar 15 aydır çalışamaz durumdalar. Türkiye’de ise 100’den fazla müzisyen, geçim sıkıntısı ve görmemezlikten gelinmenin sonucunda yaşadığı ekonomik ve psikolojik buhranla birlikte hayatlarına son verdiler. Bizler de 15 aylık sorunlarımızı yine sanatla anlattık. Anlattık ve umuyoruz ki bu projelerle bir farkındalık yaratalım ve gerçekçi çözümlerle işe yarayacak destekler verilebilsin.”

‘BİR DEFAYA MAHSUS’ HİBE: HİÇBİR YARAYA ÇARE OLMAZ

Dönmez, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada müzisyenlerin de aralarında olduğu bir gruba ‘bir kereye mahsus’ olmak üzere 3 bin TL’lik ‘hibe’ verileceğini ‘müjde’ olarak duyurmasına ilişkin, “Bu yeterli ve anlamlı bir destek değil. Hiçbir yaraya çare olmaz” dedi.

“15 ayın sonunda 3 bin lira kime nasıl yetecek?” diye soran Dönmez, yapılacak desteklerin sürekliliği olması gerektiğine dikkat çekti. Dönmez, “Eğer bir destek verilecekse tüm dünyada olduğu gibi gerçek anlamda yaraları saracak destekler verilmeli. Geçici ve sürekliliği olmayan desteklerin hiçbir sektöre faydası yok” dedi.

Son dört ayda bir grup müzisyene bin TL’lik ‘destek’ yapıldığını aktaran Dönmez, çoğu kayıtsız şekilde çalışanlar on binlerce müzik emekçinin bu destekten faydalanamadığını söyledi. Dönmez, “Bu insanlar 15 ay boyunca kıt kanaat, borç ve krediyle geçindiler. Bin TL komik bir rakam ama ondan bile yararlanamadılar” diye konuştu.

‘SATILAN ENSTRÜMANLAR BİR AYLIK GEÇİMLERİNİ SAĞLAYAMAZ’

Hemen her gün çok sayıda müzik emekçisinin enstrümanını satmak zorunda kaldığına dikkat çeken Dönmez, “Durumun ne kadar korkunç olduğuna dair önemli bir örnek de budur” dedi.

Satılan enstrümanların müzisyenlerin bir aylık geçimini bile sağlamayacağını vurgulayan Dönmez, “Satılan enstrümanlar bir araba, bir daire fiyatında değiller en fazla bir aylık geçimini sağlayabilir ancak müzisyenler o kadar kötü durumdaki bunu bile yapmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Müzik sektörünün algılanışında kültüre bir yaklaşım sorunu olduğunu da vurgulayan Dönmez, “Türkiye’de bugüne kadar tüm acı olaylarda örneğin bir yerde bomba patladığında ya da bir asker hayatını kaybettiğinde iptal edilen ilk etkinlikler konserler, müzik programları oldu. Oysa, müzik sadece eğlence aracı değildir. İnsanların en mutlu oldukları anlarda da en hüzünlü zamanlarında da yanlarında olan bir alandır” dedi.

‘GÖZDEN ÇIKARILAN İLK GRUP BİZİZ’

Dönmez, ‘kültürel bir algılayış problemi’ dediği bu sorunun, müziği bir eğlence aracı, müzisyeni de çalgıcı, eğlendiren insan olarak görülmesinden’ kaynaklandığını söyledi. “Öte yandan önemsenmiyoruz” diyen Dönmez, “Ülkemizi yönetenler tarafından müzisyenler olarak değer gömüyor ve gözden çıkarılacak ilk grup biz oluyoruz” şeklinde konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘helalleşme’ tartışmalarına ilişkin müzisyenlerin ne düşündüğünü sorduğumuz Dönmez, “Bu kadar görünmezlikten gelindiğimiz bir süreçte hangi hak var ki kim kime hangisini helal edecek?” dedi.

“Müzisyenler bu ülkenin rengidir” diyen Dönmez, “Bu insanlara reva görülen destekler buysa bu bir hak mıdır?” sözleriyle ‘helalleşme’ tartışmasına tepki gösterdi.

 

Exit mobile version