Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Mem û Zîn’ davasında karar: Devlet Tiyatroları tazminat ödeyecek

'Mem û Zîn' davasında karar: Devlet Tiyatroları tazminat ödeyecek


Van Devlet Tiyatrosu 2012-2013 tiyatro sezonunda, Cuma Boynukara’nın Ehmedê Xanî’nin “Mem û Zîn” eserinden uyarladığı “Mem ile Zîn” adlı oyununu sahneledi.

Boynukara, oyunu izlemek üzere Van’a gittiğinde, oyunun anlam ve kurgusal bütünlüğü bozacak şekilde değiştirildiğini tespit etti.

16 Kasım 2012 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında, İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açan Boynukara’yı mahkeme haklı buldu,

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, yerel mahkemenin verdiği karara itiraz edince dosya Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin de davacı Cuma Boynukara’yı haklı bulması üzerine, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 63 bin 600 TL maddi, 15 bin TL de manevi tazminat ödemesine karar verildi.

BİLİRKİŞİ RAPORLAMIŞTI: ‘MEM Û ZÎN’ DEĞİŞTİRİLDİ MEM İLE ZİN YAPILDI

Yapılan değişiklikler bilirkişi raporuna da yansımıştı.

Mahkeme, “Mem ile Zin’ adlı eser ile sahnedeki ‘Mem û Zîn’ arasında farklar olduğunu, ‘î’ ile ‘i’ arasındaki fark, oyunun sahnelendiği coğrafya itibariyle bakıldığında, dilsel ve kültürel açıdan önemli bir ayrıntı ve değişime neden olduğunu belirtti.

Oyunda yazarın “Newroz” olarak kullandığı bayramın “Newruz” olarak değiştirilmesi de yazarı, politik duruşu ve referans çerçevesinde olumsuz etkileyebileceğine karar verildi. (HABER MERKEZİ)

Exit mobile version