Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kurt û Kurmancî Film Festivali başvuruları başladı

Kurt û Kurmancî Film Festivali başvuruları başladı


HABER MERKEZİ – Bu yıl birincisi düzenlenen Kurt û Kurmancî Film Festivali için başvurular başladı. 20 Ağustos’ta son bulacak başvurular sonrası yapılacak oylamada 3 filme ödül verilecek.  

 

Tor Film Profuction ve sinemayakurdi.com sitesi tarafından birincisi düzenlenen Kurt û Kurmancî Kısa Film Festivali için başvurular başladı. Bu yılki teması “Kürt Dili” olarak belirlenen festival başvuruları 20 Ağustos’a kadar sürecek. Festivale gönderilecek filmlerin en fazla bir dakika olması gerekiyor. Bir dakikadan uzun olan filmler kabul edilmeyecek. Ayrıca filmlerin konusunun Kürtçe olması gerekiyor.  

 

3 DALDA ÖDÜL VE MANSİYON

 

Festivalde ilk 3’e giren filmlere ödül verilecek. “Amûdê Sineması”, “Taha Xelîl” ve “Halil Dağ” dallarında ödül alacak film sahiplerine 250 euro verilecek. Ayrıca bir filme de “Kürdistan Mansiyon Ödülü” verilecek.  

 

KURT Û KURMANCΠ

 

Kurt û Kurmancî Film Festivali düzenleyicileri tarafından festival hakkında açıklama yapıldı. “Uzun anlat ama kısa kes!” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Büyük ve uzun hikayelerin peşine düşmeden önce küçük ve kısa öykülerle düşüncelerini dile getirmek isteyenlerin sevebileceği bir festival düzenlemek istiyoruz. Amacımız kısa bir sürede bir hikaye kurgulamak ve bu hikayeyi filme çekmek olacak. Kurt û Kurmancî Kürtçede yaygın kullanılan bir söylemdir ve tam olarak bu durumu anlattığı için festivalin ismini de ‘Kurt û Kurmancî Film Festivali’ yaptık.

 

Günlük yaşam içerisinde insanlar bir sürü gözlemde bulunurlar. Bazı görüntüler ya da kadrajlar insanın hafızasına yerleşirler ve çıkmazlar. Doğal bir istemle insanlar gördüğü şeyi kaydetmek ister. Bunun yanında birçok insan fikirlerini sinema sanatı yoluyla dile getirmek ister ve bunun için çabalarlar. Derdi olan insan kendi hikayesinin peşinden koşar. Biliyoruz ki Kürdistan coğrafyasında ve diasporada yaşayan birçok insanın güçlü hikayeleri var. Festivalimiz bu insanlar için bir umut olsun istiyoruz ve kendi kısa hikayelerini güçlü bir anlatımla kısa ve öz bir şekilde anlatmalarını isteyeceğiz.

 

Özellikle Kürt Sineması için sağlam gözlerin yetişmesini amaçlıyoruz. Onları ve hikayelerini görünür kılmak istiyoruz. Artık günümüz teknoloji imkanları bizlere bir çok fırsat sunabiliyor. Herkesin elinde bir telefon var ve istediğinde çok kısa bir sürede hikayesini çekip kurgulayabilir. Görsel anlatım yolu eskiye oranla daha pratik ve kolay olmuştur. Bu bir fırsat ve sanatı daha da demokratik bir düzleme çekmiştir. Onun için bir dakikalık kısa film çekmek günümüzde zor olmasa gerek. Bir çok insanın meramını elinde bulundurduğu telefonuyla rahatlıkla dile getirebileceği düşüncesindeyiz. 

 

KÜRTÇEYE ‘MERHEBA’ DEYİN  

 

Festivalimiz kısa ve vurucu görsel hikayeleri toplayıp seyircilerle buluşturmak istiyor. Festivalimiz her yıl mevcut koşullara göre bir tema belirleyecek ve bu tema etrafında bir dakikalık filmlerle yoluna devam edecektir. Bu yıl özellikle ‘Kürt Dili’ temasını seçtik, çünkü Kürtçeye dair hikayelerin çok olduğu düşüncesindeyiz. Aynı zamanda sinemaya adım atacak yeni sinemacıların da Kürtçeye bir merhaba demelerini istiyoruz ve bu temaya dair bir şeyler çekmelerini istiyoruz. 

 

Özcesi, bu yıl Kürtçe hakkında bir dakikalık kısa filmlerin üretilmesini destekleyeceğiz. Gönderilecek filmler içerisinden 3 filme ödül vereceğiz. Küçük ve mütevazi bir destekle onlarla bir sonraki hikayelerini çekebilmeleri için dayanışma içerisinde olacağız.

 

Onun için, fazla uzağa gitmeden yakınınızda bulunan hikayeler üzerine yoğunlaşın, yanı başınızda ve dibinizde bulunan hikayeleri bir dakikalık filmler haline getirip yollayın.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version