Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kobani Davası: Gerçekleri ortaya çıkarmanın zeminini açın

Kobani Davası: Gerçekleri ortaya çıkarmanın zeminini açın


Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 2’nci duruşmasının üçüncü oturumu verilen aranın ardından devam ediyor.

Tutuklu yargılanan HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt’ün avukatı Erhan Ürküt, duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Mahkemenin AİHM kararına karşı alerjisinin olduğunu dile getiren avukat Ürküt, “ANF’den iddianameye delil olarak topladığınız haberleri biz Google’den taradığımızda bulamıyoruz. Çünkü ANF’ye Türkiye’den erişim engeli var.Müvekkilim Ali Ürküt, 3 defa kendi zoruyla Cumhuriyet Başsavcısı’na ifade vermiştir. RTÜK üyeliği boyunca toplantılara eksiksiz katılmış, 7 defa diplomatik pasaportla yurtdışına gidip gelmiştir. Dosyada kaçma şüphesi neye dayanarak yer almaktadır? Müvekkilim RTÜK üyesi olduğu için kamu görevi yürütüyor. Mahkemeniz aracılığıyla kamu görevi yürütmesi engelleniyor” diyerek tahliye talebinde bulundu. 

 

‘İDDİANAME  TEBLİĞ EDİLMEDİ’

 

HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli’nin avukatı Mustafa Kemal Baran, iddianamenin çoğu tutukluya tebliğ edilmediğini belirtti. Baran, pandemi koşulları nedeniyle de iddianameye ve savunma materyallerine erişimin zor olduğunu belirterek, duruşma takviminin bu koşullar göz önünde bulunarak verilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

‘TALİMAT ALDINIZ’

 

Tahliye talebinde bulunan Baran, şunları söyledi: “‘Talimat verildiğini ispatlayın’ dediniz. Hiç kimse böyle bir şey yapmaz. Kimse bir peçeteye yazarak bu talimatı size vermez. Aklımızla alay etmeyin. Biz talimat aldığınızı şuradan anlıyoruz; iddianamede olmayanları tensip zaptıyla delile dönüştürmeleriniz, AİHM kararının gereğini yapmamanız, reddi hakim sebepleri gereği bu talimatı aldığınızı görüyoruz. CMK’yi bize anlatıyorsunuz ama yargı birliği var, yargıya müdahale girişimi var. Bir savcı da mı suç duyurusunda bulunmaz. Bulunmamasının sebebi talimat aldığınızın sebebidir.”

 

AİHM KARARI

 

HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın avukatı Cahit Kırkazak, yargıya dönük müdahalenin olduğunu söyledi. Yargılamanın siyasi olduğunu ve AİHM Büyük Daire kararının da bunu kesinleştirdiğinin altını çizen Kırkazak, “Siz talimat mağduru musunuz, yoksa motivasyonunuz mu böyle bunu çok kestiremiyoruz. Yargı mensuplarının kendilerini kolluk yerine, devletin bekçileri yerine koyma gibi bir motivasyonu var. Kürtlere ya da politik tutsaklara özel bir yaklaşımınız olduğu için mi AİHM kararını uygulamıyorsunuz? Bunu yargılamanın sonunda göreceğiz. Bu dosyada gerçekler ortaya çıkacak. Gerçekleri ortaya çıkarmanın zeminini açın. Biz ne gizli tanıklar gördük ki gerçekte yoktular” dedi.

 

‘GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ’

 

Kırkazak, şöyle devam etti: “Dünden beri bu yargılama sürecine açıktan müdahale eden, devletin memuru Altun ve İçişleri Bakanı’nın yargıya müdahalesini kendi üzerinizden atarak CMK’yi gösteriyorsunuz. Gereken işlemleri sizlerin yapması gerekiyor. Dosyanın içinde olan delilleri kimler topluyor? Sedat Peker son dönemlerde ifşalarda bulunuyor. Sedat Peker gibi paramiliter güçler, Kobanê olaylarındaki paramiliter güçleri kimlerin devreye koyduğunu, neler olduğunu söyleyecek ama biz önceden bunu mahkeme salonunda ortaya çıkaracağız.” 

 

‘TÜRKİYE’NİN TARİHİNİ OKUYUN’

 

AİHM kararının uygulanması ile birlikte tahliye talebinde bulunan Kırkazak, “Bu tür yargılamalar sadece ruhsuz kanun metinleriyle yapılacak yargılamalar değildir. Bu yargılamaları yapmak için Türkiye’nin en az son yüz yıllık demokratik değişiklikleri, siyasal alt yapıyı bilmek lazım. Türkiye’nin son 100 yıllık tarihsel ve siyasal gelişmelerini okuyup öyle devam edin ki kamuoyunun da vicdanı rahat etsin” dedi. 

 

SEGBİS ile bağlanan HDP eski saymanı Zeki Çelik’in avukatı İffet Aktaş ve salonda hazır bulunan HDP eski milletvekili İbrahim Binici’nin avukatı Kemal Cihat Binici de tahliye talebinde bulundu. 

Exit mobile version