Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarında 9’u çocuk 24 kişi hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarında 9’u çocuk 24 kişi hayatını kaybetti


Hamas, İsrail topraklarına 300 roket atarken, İsrail hava operasyonlarıyla karşılık verdi. İsrail’in hava saldırılarında 9’u çocuk en az 24 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Kudüs’te yükselen gerilim bölgenin geneline yayıldı. Gazze’den İsrail’e 300’den fazla roket atıldı. İsrail ise Gazze’de 130 ‘askeri hedefi’ vurduğunu, 15 ‘Hamas ve İslami Cihad militanın’ öldürüldüğünü açıkladı. İsrail’in hava saldırılarında 9’u çocuk biri yaşlı kadın en az 24 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Son 24 saatte Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrailli güvenlik güçleriyle Filistinliler arasındaki çatışmalar da 700’den fazla kişinin yaralandığı bunlardan 500’ünün hastanede tedavi gördüğü belirtiliyor.

ÇATIŞMALAR GAZZE’YE SIÇRADI

İsrail ve Gazze arasında Pazartesi akşam ve Salı sabahı karşılıklı roket ve hava saldırıları yaşandı.

İsrail ordusu Gazze’de 130 ‘askeri hedefi’ vurduğunu ve 15 ‘Hamas ve İslami Cihad militanın’ saldırılarda öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail’in hava saldırılarında dokuzu çocuk biri yaşlı kadın 24 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

 

Gazze’deki Hamas militanları, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’daki Filistinlilere müdahalesi nedeniyle İsrail’e yönelik roket saldırıları düzenledi. Hamas ve diğer grupların Gazze’den 300’den fazla roket attığı belirtilirken, İsrail’in Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi roketlerin çoğunu havada imha etti. İsrail ordusu Salı sabahı roket saldırılarında altı İsrailli sivilin yaralandığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Kudüs Günü etkinlikleri kapsamında katıldığı programda, Hamas’ın ‘kırmızı çizgiyi aştığını’ ve büyük bir şiddetle karşılık vereceklerini belirtti.

Hamas lideri İsmail Haniye, Salı sabahı erken saatte yaptığı açıklamada, ‘İsrail, Kudüs’te ve Mescid-i Aksa’daki tüm terör sahnelerine son verene dek’ roket saldırılarının süreceğini söyledi.

KUDÜS GÜNÜ GERİLİMİ

Günlerdir süren olayların, İsraillilerin ‘Kudüs Günü’ kutlamasına denk gelmesi gerginliği daha da artırdı. Birçok İsrailli, İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal ettiği, 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın yıldönümüne denk gelen günü İbrani takvimine göre ‘Kudüs Günü’ olarak kutluyor. Bu yıl bu takvime göre Kudüs günü 9-10 Mayıs’a denk geliyor.

Kudüs’teki gerginlik nedeniyle İsrail yönetimi pazartesi günü Yahudilerin ‘Kudüs Günü’ nedeniyle düzenlediği ‘bayrak yürüyüşü’ rotasını değiştirmek zorunda kaldı.

İsrail yönetimi, Yahudilerin bayrak yürüyüşünün Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Şam Kapısı’ndan yapılması planında geri adım attı. Güvenlik kurumlarının verdiği tavsiye sonucu, Yahudilerin yürüyüş için Şam Kapısı yerine Yafa Kapısı’ndan girmesi kararlaştırıldı.

Rotanın değişmesiyle Yahudilerin, Kudüs günü kapsamında yapacağı bayrak yürüyüşünde Eski Şehir’in Müslümanlara ait bölgelerinden geçmesi de engellenmiş oldu.

MESCİD-İ AKSA’NIN BAHÇESİNDEKİ AĞAÇLAR TUTUŞTU

Son 24 saatte Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrailli güvenlik güçleriyle Filistinliler arasındaki çatışmalar da 700’den fazla kişinin yaralandığı bunlardan 500’ünün hastanede tedavi gördüğü belirtiliyor.

Gerginlik zaman zaman cami içerisine de taşınırken gece saatlerinde Mescid-i Aksa avlusunda yer alan ağaçlar tutuştu.

 

Mescid-i Aksa’daki ağaçların tutuştuğu sırada Ağlama Duvarı önünde  ‘Kudüs Günü’ kutlaması yapan Yahudilerin sevinç gösterileri yapması sosyal medyada büyük tepki çekti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, olayları “planlı bir isyan” olarak tanımladı. Filistin lideri Mahmud Abbas ise Mescid-i Aksa’ya çevresindeki olayları, ‘uluslararası kamuoyunun önündeki yeni bir sınav’ olarak niteledi.

Doğu Kudüs’teki gerginlik, Nisan ayının son haftasında Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başlamıştı.

Ayrıca Filistinliler, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde 30’dan fazla ailenin evlerinden tahliye edilmesi planına tepki gösteriyor.

FİLİSTİN GENELİNDE OLAYLAR

Kudüs ve Gazze’deki gerginlik bölgedeki birçok kente de yayıldı.

Tel Aviv’in güneydoğusundaki Lod kentinde İsrailli silahlı bir kişinin ateş açması sonucu yaralanan 3 Filistinliden biri hayatını kaybetti.

İsrail güçlerinin, Batı Şeria’da İsrail’in Kudüs ve Gazze’deki saldırılarını protesto etmek için düzenlenen yürüyüşlere müdahale etmesi sonucu ise 13 Filistinli yaralandı.

GERİLİMİ AZALTMA ÇABALARI

Yaşanan gerilimi azaltmak için Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkeler bölge liderleri ile temaslar kuruyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mısır ve Katar’ın da gerginliği azaltmak için devrede olduğunu belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas tarafından düzenlenen roket saldırılarını kınadı ve ‘hemen durdurulması’ çağrısı yaptı.

Blinken açıklamasında, “Tüm taraflar gerilimi azaltmalı ve yatıştırıcı adımlar atmalı” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin pazartesi günkü acil toplantısından sonra bir açıklama yapılmadı. ABD’nin kamuoyu önünde yapılacak açıklamaların ters etki yapacağı endişesi taşıdığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB), Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de şiddetin durması gerektiğini belirterek, “taraflara gerginliği düşürme’ çağrısında bulundu.

Exit mobile version