İran’ın dini lideri Ali Hamaney, nükleer anlaşmayla ilgili Batılı ülkelerin sunduğu teklifi “bakmaya değmez” olarak nitelendirdi.
Planlanan resmi müzakere turu öncesinde Viyana’da gayrı resmi görüşmelerin devam ettiği sırada konuşan Hamaney, “Sundukları teklifler genellikle kibirli ve aşağılayıcı, bakmaya değmez” dedi.
İran’ın müzakerecileri hakkında olumlu düşündüğünü söyleyen ve ABD’yi eleştiren Hamaney, “zamanın dolabileceği” konusunda uyardı. Hamaney, “Görüşmeler yıpratma konuşmaları haline gelmemeli. Görüşmeler uzatılmamalı. Bu ülkeye zarar verir.” ifadelerini kullandı.
Hafta sonu İsfahan’daki Natanz Nükleer Tesisi’nde meydana gelen kazadan İsrail’in sorumlu olduğunu iddia eden İran, yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladığını duyurmuştu.
Viyana’da geçen hafta gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması ve ABD ile İran’ın nükleer anlaşmaya tam anlamıyla uymalarının sağlanması için çalışmalar yürütecek iki uzman grup oluşturuldu, bu doğrultuda hem uzman grupların hem de anlaşmaya taraf ülkelerin temsilcilerin görüşmeleri sürdürmek üzere bir araya gelmesi kararlaştırıldı.
Zarif’ten Biden’a ‘baskıları sona erdirin’ çağrısı
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisine yönelik sabotajın “tehlikeli bir sarmala” yol açtığını ve yalnızca ABD’nin İran’a yönelik “azami baskı” politikasından vazgeçmesiyle kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Natanz’daki nükleer terörizm, yalnızca (Eski ABD Başkanı Donald) Trump tarafından başlatılan ekonomik terörizme son verilerek kontrol altına alınabilecek tehlikeli bir sarmal ortaya çıkardı.” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden’a bu “tehlikeli” süreci tersine çevirmek için İran’a yönelik yaptırımları kaldırma çağrısında bulunan Zarif, “Biden-Harris, Ya Obama-Biden anlaşmasını ya da Trump’ın azami başarısızlık kampanyasını seçecek. Başka bir alternatif ve fazla zaman yok.” değerlendirmesinde bulundu.
Natanz Nükleer Merkezi’nde oldu?
Natanz Şehid Ahmedi Ruşen Nükleer Merkezi’nde 10 Nisan’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum zenginleştirme imkanı sağlayacak 164 adetten oluşan IR-6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu. Yeni nesil santrifüjlerin devreye girmesinden bir gün sonra tesiste büyük bir patlama yaşandığı bildirilmişti.
Patlamanın hemen ardından olayın kaza olduğunu duyuran İranlı yetkililer daha sonra olayın santrifüjleri hedef alan ve İsrail tarafından gerçekleştirilen bir sabotaj eylemi olduğunu açıklamıştı. İran, İsrail’in saldırıyla Viyana’daki nükleer anlaşmayla ilgili görüşmeleri sabote etmeye çalıştığını belirtiyor.