Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Haniye Mısır, Katar ve İran’a teşekkür etti; Türkiye’nin adını anmadı

Haniye Mısır, Katar ve İran’a teşekkür etti; Türkiye’nin adını anmadı


İsrail ve Hamas yetkilileri 11 günlük çatışmaları sona erdirmesinin ardından varılan ateşkesi kendileri açısından bir zafer olarak ilan etseler de, insani yardım görevlileri Gazze’de yaşanan hasarın yeniden inşa edilmesinin yıllar alacağı uyarısında bulundu.

Filistinli yetkililer yeniden inşa faaliyetlerinin maliyetinin on milyonlarca doları bulacağını belirtirken, ekonomistler son savaşın İsrail’in Covid-19 salgınından ekonomik toparlanmasını engelleyebileceğini söylüyorlar.

Gazze’de enkazdan beş ceset daha çıkarıldı, böylece ölü sayısı 66’sı çocuk olmak üzere 248’e yükseldi, 1.900’den fazla da yaralı bulunuyor. İsrail ordusu ise, bir İsrail askerinin ve ikisi çocuk 12 sivilin öldürüldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı.

“DÜNYA KENDİSİNE NASIL MEDENİ DİYEBİLİR?”

Filistin ve İsrailliler hasarın boyutunu değerlendirmeye başlarken, Reuters haber ajansına konuşan Ebu Ali adlı bir Gazzeli mahallesinin tsunami tarafından vurulmuş gibi göründüğünü söyleyerek “Bu manzara karşısında dünya kendisine nasıl medeni diyebilir?” diye sordu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Margaret Harris, Gazze’deki kapasitelerinin üzerinde dolu olan hastanelerin yaralılarla başetmekte zorlandığını kaydetti, hemen tıbbi malzeme ve sağlık personeli ulaştırılması için Gazze Şeridi’ne acil erişim imkanı sağlanması çağrısında bulundu.

Gazzeliler yıllardır insan ve mal geçişlerini kısıtlayan İsrail ablukası ve Mısır’ın kısıtlamaları altında yaşıyor. Her iki ülke de bu uygulamalarının nedenini Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın silah ve cephane elde etmesini engellemek olarak gösteriyor. Filistinliler ise kısıtlamaların Gazze’nin 2 milyonluk nüfusunun toplu cezalandırılması anlamına geldiğini kaydediyor.

“PARÇALANMIŞ HAYATLAR NASIL İNŞA EDİLECEK?”

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin bölge direktörü Fabrizio Carboni’de yaptığı açıklamada “Gazze’yi yeniden inşa etmek yıllar alacak, parçalanmış hayatları yeniden inşa etmek ise daha da uzun sürecektir.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, yardımın Gazze’ye hızlı bir şekilde gönderileceğini, ancak bunun “Hamas’ın askeri cephaneliğini yeniden stoklamasına izin vermeyecek şekilde” Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi’yle koordine edileceğini söyledi. .

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsraillilere televizyonda yaptığı konuşmada, operasyonun Hamas’ın İsrail’e füze fırlatma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. İsrail’in Hamas’ın geniş tünel ağını, roket fabrikalarını, silah laboratuvarlarını ve depolama tesislerini yok ettiğini ve 25 üst düzey figür dahil 200’den fazla militanı öldürdüğünü kaydederek “Hamas artık saklanamıyor. Bu İsrail için büyük bir başarıdır. Hamas’ın ve İslami Cihad’ın komuta kademesinin önemli bir bölümünü ortadan kaldırdık. Ve bugün hayatta kalanlar, kolumuzun ona her yerde, yer üstünde veya yer altında ulaşabileceğini biliyor.” dedi.

İsrail, Hamas’ın, İslami Cihad’ın ve diğer militan grupların çatışma sırasında Gazze’den yaklaşık 4 bin 350 roket ateşlediğini ve bunların yaklaşık 640’ının kısa kalarak Gazze Şeridi’ne düştüğünü söyledi. İsrail ordusu, sınırı geçenlerin % 90’ının Demir Kubbe füze savunma sistemi tarafından engellendiğini açıkladı.

Ateşkese ulaşmak için perde arkasında günlerce yoğun diplomasi yürüten Washington ilgili taraflardan ateşkesi taahhüt ettiklerine dair güvence aldığını söyledi.

HANİYE, MISIR, KATAR VE İRAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Hamas lideri İsmail Haniye savaşı askeri ve ekonomik olarak daha güçlü bir düşmana karşı başarılı bir direniş olarak nitelendirerek “İşgalin tahrip ettiğini yeniden inşa edeceğiz ve yeteneklerimizi yeniden inşa edeceğiz. Şehit ailelerine, yaralılara ve evleri yıkılanlara karşı yükümlülüklerimizi ve görevlerimizi terk etmeyeceğiz” dedi. Haniye, “direnişe para, silah ve teknoloji sağlamaktan vazgeçmeyen” Mısır, Katar ve İran’a teşekkür etti. Hamas siyasi bürosunun kıdemli bir üyesi olan Ezzat el-Reshiq, taleplerinin El Aksa camiinin ve Doğu Kudüs’teki evlerinden tahliye edilmekle tehdit edilen Filistinlilerin korunmasını içerdiğini açıkladı.

İran Yüksek Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı açıklamada Müslüman devletleri “Filistin halkını askeri veya mali destek yoluyla … veya Gazze altyapısını yeniden inşa ederek desteklemeye” çağırdı. Hamas’ı destekleyen İran hükümeti ise, İsrail’e karşı “tarihi bir zafer” kazandıklarını söyledi. İran Devrim Muhafızları İsrail’i “ölümcül darbeler” beklemesi konusunda uyardı.

Exit mobile version