Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Galatasaray şampiyonluğu nasıl kaybetti?

Galatasaray şampiyonluğu nasıl kaybetti?


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Şampiyonluğu averajla Beşiktaş’a kaptıran Galatasaray bir taraftan başkanlık seçimlerine hazırlanıyor, diğer taraftan sezonun muhasebesini yapıyor. Teknik patron Fatih Terim’in sözleşmesi haziran sonunda bitiyor. Mevcut başkan adaylarından Metin Öztürk, Burak Elmas ve Eşref Hamamcıoğlu, sözleşmesi sona erecek teknik direktör Fatih Terim’e destek verdi. 67 yaşındaki tecrübeli hocanın göreve devam etmesi bekleniyor. Terim’in kalmasını en çok isteyen taraftar. Son iki yılda zirveye uzak kalmasına rağmen, Terim adı şampiyonluğun anahtarı olarak görülüyor. Her sezonun farklı bir hikâyesi var ama bu sezon averajla kaybın en büyük sebebi, kadro istikrarının bir türlü sağlanamamasıydı. Terim sezon boyunca tam 35 oyuncuyu sahaya sürdü.

KALEDE BİLE ROTASYON

Pandemiden dolayı sıra dışı bir sezon yaşadık. Normalde 10 ayda tamamlanan 34 haftalık maraton, bu yıl 9 ayda 42 maçlık seriye yerini bıraktı. Haftada bir maç hayal oldu. Devre arası tatili tedavülden kalktı. Sıkışık takvim beraberinde sakatlıkları getirdi. Zorluklar sadece bunlarla sınırlı kalmadı. Bir de can sıkan pozitif test sonuçları vardı. Bazı haftalar vaka sayısından dolayı takımlar sahaya çıkaracak ilk 11’i zor oluşturdu. Galatasaray’ın 35 oyuncuya şans vermesinin tek sebebi bunlar değildi. Beklenen form grafiğine ulaşamayanlar da ya gönderildi ya da tribüne çekildi.

Fernando Muslera’nın sakatlığında kalenin iki adayı vardı, biri Okan Kocuk diğeri Fatih Öztürk. Sezona Fatih Öztürk’le başlayan Terim, 5 hafta sonra bu oyuncuyu kulübeye çekip formayı Okan Kocuk’a verdi. Muslera’nın yokluğunda iki isim de beklentileri karşılayan bir performans ortaya koydu. 3 hafta Okan’a şans veren Terim yeniden Fatih Öztürk’ü sahaya sürdü. Bu kez üst üste 3 hafta kaleyi koruyan Fatih bir daha forma giymemek üzere kulübeye döndü. Okan Kocuk ise Muslera gelene kadar toplam 10 maçta kaleyi korudu. Yıllarca sadece Muslera’yla sezonu tamamlamaya alışan Galatasaray, bu sezon kalede 3 değişik isimle maçlara çıktı.

İLK 11 BİR TÜRLÜ OTURMADI

Terim, sezonun ilk maçı olan Gaziantep FK karşısında sahaya ilk 11’de sürdüğü isimlerin bir çoğunun üzerini ilerleyen haftalarda çizecekti. Kaleci Fatih Öztürk başta olmak üzere Youness Belhanda, Sofiane Feghouli, Radamel Falcao, Omar Elabdellaoui, Jimmy Durmaz ve Mbaye Diagne sezonun ilk maçında sahaya çıkan 11 oyuncu arasındaydı. Belhanda’nın sezon bitmeden bileti kesildi. Diagne ve Jimmy Durmaz kiralık gönderildi. Omar Elabdellaoui ise yılbaşında geçirdiği talihsiz kazayla takımdan ayrı kaldı. Feghouli sezon ortasında yokları oynadı. Falcao ise müzmin sakatlığına kaldığı yerden devam etti. İlk maçta sahaya çıkan oyuncuların yerlerini kaybetmesi, sezon boyunca çok sayıda rotasyonun habercisi oldu.

Galatasaray sezon boyunca tüm kulvarlarda 46 maç oynadı. 3 kaleci 10’ar maçtan fazla kez ilk 11’deydi. 10 maçı geçen sağ bek sayısı dörttü. Devre arasında takımdan ayrılan Mbaye Diagne, 9 golle Falcao’yla birlikte sezonun en golcü ismiydi. 46 maçlık uzun maratonda 3 bin dakikayı sadece iki oyuncu geçti. 3 bin dakika deyince gözünüzde büyümesin maç başına 65 dakikaya tekabül ediyor. İki isimden biri stoper Marcao diğeri ön liberoda rakip ataklara set olan genç oyuncu Taylan Antalyalı oldu. Taylan asıl mevkii burası olmamasına rağmen ihtiyaç sebebiyle burada oynadı. Alışık olmadığı mevkideki performansıyla A Milli takım kadrosuna adını yazdırmayı başardı.

24 yaşındaki Brezilyalı savunma oyuncusu Marcao, tamamı ilk 11’de olmak üzere 37 karşılaşmada forma giydi. Marcao, bu karşılaşmalarda toplamda 3 bin 325 dakika sahada kaldı. Ligdeki 40 maçın 34’ünde formasını terleten genç orta saha oyuncusu Taylan, 30 karşılaşmaya ilk 11’de başladı. Taylan, toplamda 2 bin 693 dakika top koşturdu. Sarı-kırmızılı ekipte en fazla süreyi alan üçüncü futbolcu ise Emre Kılınç. Sezon başında kadroya dahil edilen Emre, sahaya çıktığı 35 maçın 27’sine ilk 11’de başladı ve 2 bin 304 dakika süre buldu.

GOLCÜ EKSİĞİ

Kadro istikrarını yakalayamayan Galatasaray aradığı forveti de bir türlü bulamadı. Sezon boyunca atılan 77 gol, 17 farklı isimden geldi. Sarı-kırmızılı takımın bu sezonki en skorer oyuncuları müzmin sakat Radamel Falcao ile ara transfer döneminde takımdan ayrılan Mbaye Diagne oldu. Ligde 17 maçta forma giyen Falcao ile 15 maçta süre alan Diagne, 9’ar kez fileleri havalandırdı. Bu iki oyuncuyu ara transfer döneminde kadroya katılan Mısırlı santrfor Mostafa Mohamed takip etti. Genç santrfor, toplamda 8 kez gol sevinci yaşadı. Galatasaray’da Ryan Babel 7, Younes Belhanda ile Kerem Aktürkoğlu 6’şar, Emre Akbaba ve Henry Onyekuru 5’er, Emre Kılınç, Arda Turan ve Oğulcan Çağlayan 4’er, Halil Dervişoğlu 3, Ryan Donk ile Sofiane Feghouli 2’şer, Taylan Antalyalı, DeAndre Yedlin ve Jesse Sekidika da 1’er kez gol buldu.

Sezonu 80 golle tamamlayan Galatasaray’da 3 golü ise rakip oyuncular kendi kalesine gönderdi. Son haftalarda öne çıkan isim ise Kerem Aktürkoğlu ve Halil Dervişoğlu’ydu. Her iki genç isim de sezon sonu performanslarıyla adlarını A Milli takım Euro 2020 kadrosuna yazdırdı.

Galatasaray, Fatih Terim’in ilk dönemi olan 1996-2000 arasında üst üste 4 yıl şampiyon olup, UEFA Kupası’nı kazanırken en dikkat çeken özelliği, kadro istikrarıydı. Galatasaray’ın ilk 11’ni ezbere saymak mümkündü. Birlikte oynayıp, birbirlerini ezberleyen oyuncular başarının anahtarı olmuştu. Bu yıl averajla da olsa kaybedilen şampiyonluğa bir de bu gözle, kadro istikrarsızlığı açısından bakın!

Exit mobile version