Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da ‘ayrılıkçılıkla mücadele’ yasa tasarısı protesto ediliyor: “Elini başörtümden çek!”


Fransa’nın ‘laik değerlerini güçlendirmek’ için tasarlanan ve 18 yaşın altındaki kızların başörtüsü takmasını yasaklamayı da içeren “ayrılıkçılıkla mücadele” yasa tasarısında yapılan değişiklik tepkiyle karşılandı.

Sosyal medyada ‘Elini başörtümden çek’ (#HandsOffMyHijab #PasToucheAMonHijab) hashtagiyle çevrimiçi bir protesto başlatıldı.

Reuters’a konuşan 16 yaşındaki Mariem Chourak, “Bu benim kimliğimin bir parçası. Beni onu kaldırmaya zorlamak aşağılama olur. Neden ayrımcı bir yasa çıkarmak istediklerini anlayamıyorum.” diyerek yasaya tepki gösteriyor.

25 yaşındaki tıp öğrencisi Mona el Mashouly, memleketi Strasbourg’da “(Politikacılar) bizim kurtuluşumuzu istiyorlar, bizi bu hayali baskıdan kurtarmak istiyorlar, ama bizi ezen onlar” diyor.

Olimpiyatlarda yarışırken başörtüsü takan ilk Amerikalı kadın olan Ibtihaj Muhammed de sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla yasa tasarısını eleştirdi.

Ortak komite değişiklikleri tartışacak

Avrupa’nın en büyük Müslüman azınlığına ev sahipliği yapan Fransa’da Senato, mart ayı sonunda, yasa tasarısına eklenmesi için okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin ve 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda başörtüsü takmalarını yasaklayan maddeleri onayladı.

Parlamentonun iki meclisinden ortak bir komite bu değişiklikleri tartışacak.

“Müslümanları ötekileştirdiği” gerekçesiyle eleştirilere neden olan yasanın yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis’in onayı gerekiyor.

Fransa, 2004 yılında devlet okullarında başörtüsü takılmasını; 2010 yılında, sokaklar, parklar, toplu taşıma araçları ve idari binalar gibi halka açık yerlerde, peçe takılmasını yasakladı.

“Ebeveynler çocuklarına dogma empoze etmemeli”

Muhalifler bunun Müslümanları hedef aldığını düşünse de Senatör Christian Bilhac, nisan ayında milletvekillerine bunun gençleri koruyacağını söyledi. Bilhac, “Ebeveynler çocuklarına dogma empoze etmemelidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un desteklediği yasa tasarısı, “zorla evlendirmeler ve bekaret testlerini geçersiz kılıyor” ve dini derneklerin daha sıkı bir şekilde gözetim altına alınmasını içeriyor.

Türkiye tepki göstermişti

Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın “Ayrılıkçılıkla Mücadele” yasa tasarısını geçtiğimiz yıl aralık ayında yazılı açıklama yaparak eleştirdi.

Açıklamada “İslam dinini sözde ‘aydınlatma’ bahaneleriyle ‘Avrupa İslamı’, ‘Fransa İslamı’ gibi kavramlar ortaya atarak göçmen toplumları disiplin altına alabileceğini zannetmek insani ve hukuki mülahazaların aksi yönde hareket etmek anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

Exit mobile version