Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dolar, euro ve sterlin TL karşısında rekor kırdı

Dolar, euro ve sterlin TL karşısında rekor kırdı


Türk lirası güne yüzde 0,8 civarında değer kaybıyla başladı ve gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısında tarihin en düşük değerlerine geriledi.

Dolar/TL kuru TSİ 10:20 civarında 8,5981 ile rekor kırdı.

 

Reuters ajansı TL’nin değer kaybında küresel enflasyon beklentilerinde artış, Merkez Bankası’nın kısa süre içinde faiz indirme ihtimali ve erken seçim ihtimalinin etkili olduğunu aktarıyor.

 

Ajans, Türk lirasının gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı sergileyen para birimi olduğunu belirtiyor.

 

Dolar/TL kuru en sonra Kasım ayında 8,58 ile tarihi zirvesini görmüştü.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı Mart’ta görevden almasından bu yana TL yüzde 16 civarında değer kaybetti.

 

Sterlin/TL kuru tüm zamanların rekorunu kırarak 12,1358’e ulaştı.

 

Euro/TL de 10,4216 ile tüm zamanların zirvesine çıktı.

 

ABD ekonomisi etkili

 

Amerikan ekonomisinin hızlı toparlanması ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini pekiştiriyor. Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı görece yüksek Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha fazla etkiliyor.

 

Takip edilen başlıklar

 

Bugün iç piyasada Merkez Bankası’nın yılda iki kez açıkladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan ifadeler takip edilecek. Piyasa kapanışı ardından ise S&P’nin olası Türkiye not güncellemesi takip edilecek bir başka veri.

 

Bankacılar siyasi gündemde 2023 ya da daha erkene alınacak seçimlerde ittifakların nasıl şekilleneceğini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yapılacak ilk seçimde görevine devam edecek bir oy alıp almayacağını takip etmeye devam ediyor. Bu kapsamda son dönemde artan iç siyasi gerginlik de yakından izleniyor. Bu hafta iç siyaset salı ve çarşamba günü piyasada belirgin dalgalanmalara yol açtı.

 

Piyasaların bir gözü de Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’in 14 Haziran’da yapacağı görüşmede.

 

MB’deki sık başkan değişimi, uygulanan politikaların ödemeler dengesinde orta vadede sorun yaratabileceği endişesi ve Erdoğan’ın düşük faiz ısrarı Türkiye ekonomisine ilişkin öne çıkan endişeler.

 

İlk faiz indirimi ne zaman?

 

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, MB eski baş ekonomisti Hakan Kara dün katıldığı Dünya Bankası toplantısında, “Para politikası şu anda enflasyon beklentilerini kontrol altına alacak kadar sıkı görünmüyor” dedi. Kara herkesin MB’nin ilk faiz indiriminin zamanlamasını anlamaya çalıştığını belirtirken enflasyon görünümünün ise faiz artışına ihtiyaç duyulabileceğini gösterdiğine dikkat çekti.

 

MB’nin politika faizini yüzde 19’da tutması hala piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden. MB sinyal vermese de kısa süre içinde faiz indirimi yapacağı endişesi mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor.

 

Kara, Türkiye ekonomisi için şu anda en büyük risklerden birinin gelişmiş ekonomilerin beklenenden hızlı bir şekilde sıkı para politikasını gevşetme kararı olarak gördüğünü de belirtti.

Exit mobile version