Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Doğu Türkistan değil Gaziantep

Doğu Türkistan değil Gaziantep


HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Gaziantep’de camide itikafa giren vatandaşlara emniyet güçlerinin müdahalesi akıllara Kudüs ve Doğu Türkistan’da Müslümanların yaşadığı zulmü getirdi. Camide itikafa giren Furkan Vakfı gönüllüsü bir grup vatandaşa polis ve bekçilerin müdahalesi sert oldu.

Kur’an okuyan vatandaşları yaka paça gözaltına alan güvenlik görevlileri, oruçlu insanların yüzüne hedef gözeterek biber gazı sıktı. Sosyal medyada kısa sürede yayılan ve büyük tepki çeken görüntüler üzerine Valilik açıklama yaptı. İnsanların yüzüne biber gazı sıkan bekçinin açığa alındığı belirtilen açıklamada, vatandaşların uyarılara rağmen ‘camiden çıkmayı reddettiği’ için gözaltı işlemi yapıldığı kaydedildi.

Furkan Vakfı Kurucusu Alparslan Kuytul, 20 yıldır itikaf sünnetini yerine getirdiklerini söyledi. Manisa’da bir camide de arkadaşlarına müdahale edildiğini anlatan Kuytul, “Hükümeti esir etmiş olan derin komite yaptığı zulümlerle cesaretimizi ve davamıza olan bağlılığımızı arttırmaktadır. Bu engellemelerle bizi susturamayacaklardır.” ifadelerini kullandı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, polis müdahalesine tepki göstererek, “Bekçiler, polisler camiyi basmış. Cami cemaatine biber gazı sıkıyor. El insaf! Burası işgal altındaki Kudüs mü? Burası Türkiye…” dedi.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye genelinde, 17 Mayıs Pazartesi günü sona erecek tam kapanma uygulaması devam ediyor. Kapanma kapsamında vakit ve cuma namazları dışında camilerde bulunmak koronavirüs tedbirleri kapsamında yasaklandı. Ancak birçok ilde Ramazan ayının son 10 günü gerçekleştirilen itikaf ibadetini yapmak isteyenler, bazı camilere kapandı.

Gaziantep’te ise itikafa giren vatandaşlar, kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle engellendi. Camide Kur’an okuyan vatandaşlara biber gazıyla müdahale eden polis ve bekçiler, insanları yaka paça gözaltına aldı. Vakfın sosyal medya hesabından paylaşılan görüntülere göre kolluk kuvvetleri oruç olan insanların yüzüne hiç tereddüt etmeden biber gazı sıkıyor.

VALİLİK, GÖRÜNTÜLERE RAĞMEN ÇARPITIYOR

Gaziantep Valiliği, sosyal medyadaki tepkiler üzerine olayla ilgili açıklama yaptı. İtikaf için camiye gelenlerin ‘devlete karşı sivil itaatsizlik başlattıklarını söyleyerek devlete, diyanete ve benzeri kurumlara ağıza alınmayacak galiz küfürler ettikleri’ iddia edildi. Ancak olaya ilişkin farklı kaynaklı görüntülerde itikafa giren insanların hiç birinin küfür ya da hakaret ettiği görülmüyor.

Valilik ayrıca güvenlik güçlerinin camiye postal ile girmediğini öne sürdü, müdahalenin caminin dışında yapıldığını savundu. Ancak görüntülere göre olay tamamen caminin içinde gerçekleşiyor. Valilik ayrıca, cami içinde biber gazıyla müdahalede bulunan emniyet personelinin açığa alındığını duyurdu.

ALPASLAN KUYTUL: 20 YILDIR İTİKAF SÜNNETİNİ EDA EDİYORUZ

Furkan Vakfı Kurucusu Alparslan Kuytul, valilik açıklaması Twitter hesabı üzerinden tepki gösterdi. “Dün akşam Ramazan ayının son 10 gününe girilmesi hasebiyle Peygamberimizin en önemli sünnetlerinden olan itikaf ibadetini yapmak ve unutturulmuş olan itikaf sünnetini canlandırmak için yaklaşık 20 yıldır yaptığımız gibi birçok şehirde, onlarca camide, yüzlerce arkadaşımız itikafa girdi.” diyen Kuytul, “Bugün sabah namazından sonra iki camide postallarıyla camiye giren Gaziantep Emniyeti’ne mensup polis ve bekçiler, maske ve mesafe kuralına uygun bir şekilde oturmuş olan arkadaşlarımıza Kur’an okudukları sırada biber gazlarıyla müdahale edip darp ettiler. 56 arkadaşımız gözaltına alındı. Ayrıca Manisa’da da bir camide itikafa giren birkaç kardeşimiz camiden zorla çıkarılıp karakola götürüldüler. Hükümeti esir etmiş olan derin komite yaptığı zulümlerle cesaretimizi ve davamıza olan bağlılığımızı arttırmaktadır. Daha önce de ifade etmiştim, bu engellemelerle Furkan Hareketine boyun eğdiremeyecekler ve susturamayacaklardır.” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ÖZTRAK: BURASI KUDÜS MÜ?

Skandal müdahale CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın da gündemindeydi. Öztrak “Bugün bir başka zulüm, bir başka orantısız güç kullanımı görüntüsü, Gaziantep’ten geldi. Bekçiler, polisler camiyi basmış. Cami cemaatine biber gazı sıkıyor. El insaf! Burası işgal altındaki Kudüs mü? Burası Türkiye… Beğenmediğimiz 1990’larda bile, ‘camdan karakollardan, ‘konuşan Türkiye’den’ korkulmazdı. 30 yıl sonra Erdoğan şahsım hükümeti, Hem de 21. yüzyılda, karakollara demir perde, milletin ağzına ise fermuar çekmek istiyor. Erdoğan şahsım hükümeti ülkeyi yönetemiyor.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version