Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demokrasi Algısı Endeksi Raporu: Türkiye’de hükümetin koronavirüsle mücadelesine güven azaldı

Demokrasi Algısı Endeksi Raporu: Türkiye'de hükümetin koronavirüsle mücadelesine güven azaldı


Dünya’da demokrasi ile yönetilen ülkelerde yaşayanların yüzde 58’i hükümetlerinin Covid-19 salgınına karşı aldığı önlemleri yeterli bulurken yarıdan fazlası bu süreçte özgürlüklerinin fazla kısıtlandığını kabul etti.

Avrupa ve Türkiye’de koronavirüsle mücadele konusunda hükümetlere olan güven ise geçen yıla göre azaldı. Hükümetlerin aldığı önlemlere güven Avrupa’da yüzde 70’ten yüzde 42’ye gerilerken Türkiye’de 18 puanlık azalma yaşandı. En büyük düşüş ise yüzde 39 ile Yunanistan ile Avusturya’da yaşandı.

 

Demokrasiler İttifakı Vakfı tarafından yayınlanan ankette 53 ülkeden 50 binden fazla kişiyle görüşüldü.

 

Rapor için bir açıklama yayımlayan Demokrasi Algısı Endeksi Başkanı Anders Fogh Rasmussen Covid-19 pandemisinden, halka daha fazla demokrasi ve özgürlük vererek çıkmanın zamanının geldiğini söyledi.

 

Rapora göre ankete katılanların sadece yarıdan biraz fazlası ülkelerinin demokratik olduğunu düşünürken yüzde 64’ü ekonomik eşitsizliğin demokrasi için en büyük tehdit olduğunu belirtti.

 

İkinci sırayı ise yüzde 53 ile ifade özgürlüğünün kısıtlanması aldı.

 

Türkiye’de demokrasiye olan istek arttı

 

Demokrasiye olan istek geçen yıla göre yüzde 31’den yüzde 37’ye yükselirken Türkiye yüzde 12’lik artışla demokrasi talebi en fazla artan 4 ülke arasında yer aldı.

 

Son 1 yıl içerisinde demokrasiye olan isteğin en fazla arttığı ülke yüzde 21 ile Peru olurken, Yunanistan’da yüzde 17, Arjantin’de yüzde 15, Avusturya’da ise demokrasiye olan istek yüzde 13 oranında arttı. Rapora göre bu isteğin sert şekilde azaldığı ülke Hong Kong olmuş.

 

Dünya genelinde demokrasilerine tehdit eden ülkeler sorulduğunda ilk sırayı yüzde 44 ile Amerika Birleşik Devletleri alırken onu yüzde 39 ile Çin, yüzde 27 ile Rusya takip etti.

 

Dünya genelinde katılımcıların yüzde 62’si sosyal medyanın demokrasi üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirtti.

 

Hükümetlerin halkın demokratik isteklerini yerine getirmediği kategorisinde ise en büyük açık Türkiye, Venezuela, Macaristan, Nijerya ve Polonya’da ortaya çıktı. Buna göre ‘demokrasi açığı’ kategorisinde Türkiye’de ‘Demokrasi önemlidir’ diyenler ile ‘Ülkemiz zaten demokratik’ diyenler arasındaki zıtlık payı yüzde 45 oldu. Bu oran Venezuela’da 49, Macaristan’da 53, Nijerya’da 54, Polonya’da ise 55.

 

‘Demokrasi açığı’nın en az olduğu ülkelerden İsviçre’de oran 9, Norveç’te 10, Vietnam’da 11 oldu.

Exit mobile version