Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CHP’li Başarır: Bahçeli ve demokrasiyi yan yana getiremiyorum

CHP’li Başarır: Bahçeli ve demokrasiyi yan yana getiremiyorum


ANKARA – Kirli ve çürümüş bir devlet yapısı gölgesinde anayasa tartışmalarının yapıldığını belirten CHP Meclis Anayasa Komisyon Üyesi Ali Mahir Başarır, “Bahçeli’yi uzlaşı ve demokrasi ile yan yana getiremiyorum” dedi.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 100 maddelik anayasa metni, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve grubuna sunulacak. Muhalefetin metine “ciddiyetsiz” eleştirisine Bahçeli “art niyetli” karşılığını verdi. İktidarın karşısında muhalefet partileri de anayasa çalışmalarını sürdürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde oluşturulan komisyonun anayasa çalışmaları devam ediyor. Komisyon çalışmalarını, HDP, Saadet Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti gibi siyasi partiler ile üniversitelerde konun uzmanı olan akademisyen ve barolarla paylaşacak.

 

CHP Meclis Anayasa Komisyon Üyesi Ali Mahir Başarır, tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Anayasanın “uzlaşma metni” olduğunu vurgulayan Başarır, çalışmaların öncelikle topluma sunulması gerektiğini belirtti. Bahçeli’nin hazırladıkları metni toplum yerine öncelikle Erdoğan ve AKP grubuna sunacak olmasını eleştiren Başarır, bu şekilde bir anayasa yapım sürecinin doğru olamayacağının altını çizdi.  “Yüzde 51 evet dedi, yüzde 49 hayır dedi ve tartışmalı bir sistem var” diyen Başarır, böyle bir sistemde oluşturulacak anayasanın Türkiye’yi kucaklayamayacağını belirtti.

 

Bahçeli’nin anayasa önerisinde Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) kapatmak istediğini belirten Başarır, “Devlet Bahçeli’nin eylemleri ve söylemleri ile anayasa vaatleri birbirini tutmuyor. Ayrı bir yargı modeli öne sürüyor. Yüksek mahkeme ile AYM’nin arasına yüce divan modeliyle yargılama yapacak ayrı bir model ortaya koyuyor. Niye? AYM kapatılsın diye. Bu sebeple ben MHP’nin anayasasını ciddiye almıyorum. Ciddiyetsiz bir yaklaşım, toplumsal uzlaşının olmadığı bir metin ve özgürlüklerle, yargı, yürütme, yasamanın daha etkin olduğu sistemle ilgili hiçbir şey yok. Daha metni görmedim ama görmeden sakat doğduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

 

DENETLENEBİLEN YÜRÜTME

 

Başarır, CHP’nin çalışmalarının içeriğine dair de şunları söyledi: “Bakanların Meclis’ten çıktığı, Meclis’e hesap verdiği, milletvekillerinin de bakan olabildiği, hesap verdiği bir sistemi ortaya koymak istiyoruz. Bunlarla ilgili sürekli bir çalışma var. Muhalefetin yanı sıra AKP ve MHP ile de bu görüşülecek. Eğer ki görüşme tenezzülünde bulunurlarsa böyle bir adım atarlarsa çok daha iyi olur. Bir konuda uzlaşmak zorundayız. Parlamenter sistem, bağımsız yargı, güçlü bir parlamento ve denetlenen bir yürütme. Bu konuda uzlaşma olmadığı sürece anayasa çalışmalarında hiçbir noktada yol alamayız. Çünkü Türkiye’de sistemin kendisi sıkıntı.”

 

TABAN BEKLENTİSİ 

 

Hem muhalefet tabanında hem de AKP-MHP tabanın da uzlaşmaya dönük beklentinin olduğunu vurgulayan Başarır, şunları dile getirdi: “Maalesef MHP ve AKP uzlaşma yolunu elinden geldiği kadar tıkamaya çalışıyor. Siyasette kapıları tamamen kapatmak hiçbir zaman doğru yol değildir. Söz konusu memleketse ve halksa yeri, zamanı gediğinde tüm muhalefet ve iktidar bir araya gelebilir. Ama cenazede başını çeviren bir Devlet Bahçeli’yi görüyoruz. Selam vermeyen Recep Tayyip Erdoğan’ı görüyoruz. Bu ülkenin cumhurbaşkanı bir cenaze töreninde ana muhalefet liderine selam vermeyip, başını çeviriyorsa uzlaşmak kolay görünmüyor. Ama toplumsal uzlaşmadan bahsediyorum. Anayasayı yaparsınız 385 veya 400 oyunuz da olsa topluma sorarsınız. Bu anayasa meşruiyet kazandırır. Diyarbakır’da, Edirne’de, Trabzon’da, Hatay’da bu anayasa benimsenmiş olur. Toplumsal uzlaşmadan kastım asla ve asla Bahçeli ve Erdoğan değil. Bunlar zaten toplumsal uzlaşmaya kapalı. Biz anayasamızı yaparız, bu vaatle seçime gideriz, seçimi kazandığımız takdirde topluma referandum olarak sunarız ve bana göre de rekor bir oyla anayasa kabul edilir.”

 

‘YAN YANA GETİREMİYORUM’

 

Bahçeli’nin çıkışının iyi niyetli olmadığını ve gündemi değiştirmek için bu tartışmayı gündeme getirdiğini sözlerine ekleyen Başarır, şunları söyledi: “Özgürlükçü, güçler ayrılığını ortaya koyan, parlamenter sistemi güçlendiren bir anayasa ile MHP’yi yan yana koyamıyorum. Özgürlük kelimesi ile MHP zaten yan yana durmuyor. Bunun temel sebebi Devlet Bahçeli ve arkadaşlarının tutumudur. Anayasa önerisinin tümünü görmedim ama ‘AYM kapatılsın’ diyen Bahçeli’yi görüyorum. O yüzden buradan bir şey çıkamaz. Bahçeli’yi uzlaşı, demokrasi ve hoşgörü kelimeleriyle yan yana getiremiyorum. Buna ön yargı diyorsa desin. Çünkü 3 yıldır çok kötü bir sınav veriyor. Toplumu çok ayrıştırıyor, kötü bir dil kullanıyor, iftira atıyor, hakaret ediyor. Bir yandan da cumhurbaşkanın ve bu iktidarın bastonu gibi insanlara saldırıyor, ciddiye almıyorum.” 

 

MAFYA-DEVLET İLİŞKİSİ

 

Başarır, anayasa tartışmalarının organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen “mafya-devlet-siyaset” tartışmalarının ekseninde yapıldığına da dikkati çekti. Başarır, “Eğer sen bu ülkenin Cumhurbaşkanıysan -Bahçeli’ye de söylüyorum- organize suç örgütü liderlerinden birinin tahliye olması için mücadele verip, dışarı çıkartıp, sonra da ona ana muhalefet partisi liderine hakaret ettirmezdin. Susurluk’ta bir trafik kazası 80 milyon insanın gündemi oldu. Milyonlarca evde ışıklar yanıp söndü. Mehmet Ağar, Korkut Eken yargılandı. En azından Susurluk Komisyonu kuruldu. O gün mafya-devlet ilişkisini sorgulayabiliyorduk, bugün sorgulayamıyoruz. Bir savcı da çıkıp soruşturma başlattı mı? Biz kaşımızı kaldırsak soruşturma açılıyor” dedi. 

 

‘KİRLİ VE ÇÜRÜMÜŞ DEVLET’ 

 

Başarır, sözlerini şöyle tamamladı: “Tek adam sistemine geçtikten sonra Türkiye’de yargıyı beyefendi atıyor ve bu yargı yürütmeyi, bakanları denetleyemiyor. Meclis zaten denetleyemiyor. Tek adamın yürüttüğü her olgunun arkasında kirli ilişkiler var. Mehmet Ağar bu marinaya ‘çökebilir’ mi? Arkasında birileri var, siyasi güç var. Kirli ilişkilerin parçası bu siyasi güç. Mehmet Ağar 90’lı yıllarda vardı bugün de var. Çakıcı, Eken, Ağar resim vermedi mi? Ağar’ın oğlu AKP’den milletvekili değil mi? Bu ilişkilerin hepsinin ortaya çıkması gerekiyor. Çünkü çürümüş, kirli bir devlet yapısı var. Bunlar mutlaka Meclis’te oluşturulacak bir komisyonla araştırmalı. AK Parti’nin haksız, hukuksuz her eyleminde olduğu gibi bu konuda da komisyon kurulması için girişimlerimiz olacak. Reddedecekler ama etsinler, Meclis tutanaklarına, tarihe geçsin.”

 

MA / Diren Yurtsever

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version