Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Brezilya Bolsonaro’ya karşı ayakta: ‘Hükümeti virüsten daha tehlikeli’

Brezilya Bolsonaro'ya karşı ayakta: 'Hükümeti virüsten daha tehlikeli'


Brezilya’da 200 kentte on binlerce kişi, korona virüsü salgınındaki kötü yönetimi nedeniyle azledilmesi için aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı sokağa indi.

Korona virüsü salgınında 460 binden fazla kişinin öldüğü Brezilya’da, on binlerce kişi salgın yönetiminde sınıfta kalan aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı sokağa döküldü. 200’den fazla kentte düzenlenen eylemlerde, Bolsonaro’nun azledilmesi talep edildi.

 

Solcu siyasi partilerin, sendikaların ve öğrenci birliklerinin organize ettiği eylemler, başkent Brasilia ve Rio de Janeiro’da barışçıl geçerken, birçok kentte Bolsonaro’nun kuklaları yakıldı. Kuzeydoğudaki Recife kentinde polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı.

 

Birçoğu Covid-19 salgınında yakınlarını kaybetmiş olan eylemciler, Bolsanaro’nun salgında ısrarla ekonomiye öncelik verip kapanma önlemleri almayarak ölümlere yol açmış olmaktan sorumlu tutulmasını istedi.

 

Rio’daki yürüyüşe katılan 48 yaşındaki Osvaldo Bazani da Silva, erkek kardeşinin Covid-19’dan öldüğünü anlatarak, “Daha fazla Brezilyalıyı kaybedemeyiz. Bu hükümet düşene kadar her bir gün sokağa çıkmalıyız” dedi. 75 yaşındaki dedesi Covid’den ölen 18 yaşındaki  Luiz Dantas ise “Onun anısına buradayım. Suçlunun bir ismi var. Adalet istiyorum” dedi.

 

İki akrabası korona virüsü nedeniyle ölen 69 yaşındaki Irene Grether “Bu hükümet virüsten daha tehlikeli” derken, eyleme birlikte geldiği yeğeni Ana Paula Carvalho da Bolsonaro’nun ‘Brezilya halkına karşı işlediği suçlardan dolayı’ Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması çağrısına bulundu: “O, ölümü ve yıkımı besliyor. Bolsonaro, bir Brezilya trajedisi” diye konuştu.

 

67 yaşındaki profesör Roberto Anderson ise eyleme katılımın yüksek olmasının ülkede değişime işaret ettiğini söyleyerek, “İnsanlar uyanıyor. Bolsonaro’ya oy verenler sendeliyor ve onu hâlâ destekleyen siyasetçiler fırsatçı. İnsanların örgütlendiğini gördükleri anda saf değiştireceklerdir” dedi.

 

Bazı eylemcilerin, yolsuzluk suçlamalarından aklanarak yeniden devlet başkanı adayı olmasının önü açılan eski başkanı Luis Inacio Lula da Silva’nın posterlerini taşıdığı da görüldü.

 

Brezilya’nın aşırı sağcı lideri Bolsonaro, korona virüsünü ‘küçük bir grip’ diye nitelemiş ve salgına karşı federal çapta bir kapanma gerekliliğini reddetmişti. Bolsonaro pandemi sürecinde sağlık bakanlarını sürekli değiştirmiş, orduyu kendisine destek vermesi için siyasete sokmaya çalışmış ve valiliklerin kendi eyaletlerinde kapanma önlemleri alma girişimlerini de sabote etmişti.

 

Son anketlere göre, Bolsonaro’nun Covid-19 salgınındaki kötü yönetiminden dolayı azledilmesini destekleyenlerin oranı yüzde 57’ye yükselmiş durumda. Kongre’de de Bolsonaro’nun kötü yönetimi hakkında bir soruşturma yürütülüyor. 

 

 

Exit mobile version