Belarus yönetiminin, Yunanistan’ın başkenti Atina’dan hareketle Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden Ryanair’e ait bir yolcu uçağını başkent Minsk’e iniş yapmaya zorladığı ve uçakta bulunan muhalif gazeteci Raman Pratasevich’i tutukladığı bildirildi.
Belarus muhalefetinin iddiası, dünya genelinde hava trafiğini canlı olarak takip eden Flightradar24 sitesi tarafından da teyit edildi. Uçağa yapılan sahte bomba ihbarının ardından bir savaş jetinin eşlik ettiği kaydedildi.
Muhalif basında çıkan haberlere göre Pratasevich, uçağın Belarus’un başkenti Minsk’e indirilmesinden hemen sonra polis tarafından tutuklanarak uçaktan alındı.
Muhalif lider Svetlana Tsikhanouskaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nü (ICAO) acil göreve çağırarak, “Rejim, gazeteci ve aktivist Raman Pratasevich’i tutuklamak için Ryanair uçağını Minsk’e inmeye zorladı. Kendisi Belarus’ta ölüm cezasıyla karşı karşıya. Raman’ın derhal serbest bırakılmasını, ICAO’nun soruşturma yürütmesini ve Belarus’a yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda, Twitter hesabından, “Benzeri görülmemiş bir olay. Vilnius’a uçan bir sivil yolcu uçağı zorla Minsk’e indirildi. Belaruslu siyasi aktivist ve Nexta’nın kurucusu uçaktaydı, tutuklandı. Bu iğrenç eylemin arkasında Belarus rejimi var. Roman Protasevič’in acilen serbest bırakılmasını talep ediyorum!” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Avrupa Parlamentosu’nun Slovak üyesi Vladimir Bilcik, Belarus Devlet Başkanı’na atıfla, “Lukaşenko, AB uçaklarını rehin alamaz. Bu, kabul edilemez bir düşmanlık eylemidir. Minsk rejimine karşı çok daha sert önlemlerle karşılık vermeliyiz.” çıkışında bulundu.
Gazeteci Raman Pratasevich kimdir?
Sürgündeki muhalif lider Tsikhanouskaya’nın, Belarus’ta “ölüm cezasıyla karşı karşıya olduğunu” dile getirdiği Protaseviç’in “gazeteci, fotoğrafçı, blog yazarı ve aktivist” olduğu belirtiliyor.
Protaseviç, geçen yılki tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Lukaşenko karşıtı protestoların düzenlenmesine katkı sağlayan muhalif yayın organı Nexta’da editör olarak görev yaptı. Minsk yönetimi Nexta’yı “aşırılıkçı” olarak kabul ediyor.
Belarus hükümeti, Protasevich’i geçen yıl ‘terörist faaliyetlere karışan kişiler’ listesine eklemişti.
Ayrıca 27 yaşındaki Protaseviç, ‘hükümete karşı nefreti kışkırtmak’ da dahil olmak üzere birçok başka cezai suçlamayla karşı karşıya.