Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM mülke el koymada hak aramayı engelleyen iki kararı iptal etti

AYM mülke el koymada hak aramayı engelleyen iki kararı iptal etti


Anayasa Mahkemesi, kamu idareleri tarafından uygulanan ve mülkleri kamulaştırılan ya da kamulaştırılmadan el konulan vatandaşların hak aramasını engelleyen kararı iptal etti.

AYM iptal gerekçesinde ise, iptal edilen iki hükmün devlete güveni zelediğine dikkat çekti.

 

CHP ve yerel mahkemelerin başvurusu üzerine, vatandaşların mülklerininin mevzuata aykırı şekilde kamulaştırılması ya da kamulaştırma olmadan mülklere el konulması uygulamalarında hak aranmasını engelleyen iki hükmü iptal etti.

 

BirGün gazetesinin haberine göre, AYM vatandaşların zararlarının giderilmesi için hak arama yollarını kapatan hükümleri geçersiz kıldı.

 

İptal başvurusunda, baraj inşası için yapılan kamulaştırmalarda, saha içinde kalan taşınmazlarını kullanamayan mal sahiplerinin dava açabilmek için valilik komisyonuna başvurması zorunluluğunun süren davalarda da uygulanmasını öngören hükmün Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.

 

AYM bu hükmü, “Temel hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamanın Anayasa’da öngörülen sebeplere uygun ve ölçülü olmadığı, mülkiyet hakkı ile hak arama özgürlüğünü sınırladığı” gerekçesiyle iptal etti. Kararda, “Kuralın anayasal bağlamda meşru bir amacının bulunmadığı, anılan şekilde bir amacının bulunduğu kabul edilse bile kuralla getirilen sınırlamanın kişiye aşırı bir külfet yüklediği ve anılan haklara orantısız, dolayısıyla ölçüsüz bir sınırlama getirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle kural Anayasa’ya aykırıdır” denildi.

 

İptale konu olan hüküm, AKP’nin kanun tanımazlığının yeni bir örneğini daha gösterdi. Süren kamulaştırma davalarında başlangıçta kanunda bulunmayan ancak yönetmeliğe konulan bir hüküm nedeniyle dava açabilmek için komisyona başvurmak zorunlu hale getirildi. Bu hüküm sonradan kanuna da eklendi ve geriye yönelik uygulanmak istendi.

AYM, mülklerine kamulaştırmasız el konulan yurttaşların zararını giderecek bedel ya da tazminatların ödenmesini sağlayabilmek için icra kararı aldırmasını engelleyici hükmü de iptal etti.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version