Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM, merhum akademisyen Halil Şimşek’in koronavirüs başvurusunu reddetmiş

AYM, merhum akademisyen Halil Şimşek’in koronavirüs başvurusunu reddetmiş



Bold’dan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, Çanakkale E Tipi Cezaevinde koronavirüs kaptıktan sonra 5 Mayıs 2021’de hayatını kaybeden Yrd. Doç. Halil Şimşek’in, kronik hastalıklarını gerekçe göstererek 9 Mart 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptığı ve başvurunun iki ay sonra reddedildiği ortaya çıktı.

Ödem, nefes darlığı, tansiyon gibi hastalıkları bulunan, tüberküloz geçiren, kalp rahatsızlıkları nedeniyle anjiyo olan ve koğuşta kalp krizine benzer bir krizi atlatan Halil Şimşek, 2017 yılında yaptığı savunmasında hastalıklarını hakim önünde tek tek anlatmış, tahliyesini talep etmiş, ancak dikkate alınmamıştı.

AYM’YE GÖRE ŞİMŞEK’İN YAŞAMSAL TEHLİKESİ YOKMUŞ

Şimşek, Türkiye’yi Mart 2020’de etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hastalıklarını yineleyerek 9 Mart 2020’de Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuru yaparak tahliyesini talep etti. Ancak AYM, Şimşek’in tahliye talebini 11 Mayıs 2020’de verdiği kararla reddetti. Kararda, Şimşek’in başvurusunun hastalıklarının ve Kovid-19 riskinin yaşamı için ciddi bir tehlike oluşturmadığı gerekçesiyle reddedildiği belirtildi.

“SAĞLIĞIM İYİ DEĞİL”

Koğuşta virüs kaptıktan sonra Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nde yaklaşık 15 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra vefat eden Yrd. Doç. Halil Şimşek, savunmasında hastalıklarını şöyle anlatmıştı: “Tutuklandığımda beri 35 kilo verdim. Sağlığım iyi değil. Birçok şikayetten tedavi görüyorum. Ödem, nefes darlığı, tansiyon bunlardan bazıları. Geçmişte geçirmiş olduğum tüberkülozdan dolayı da ciddi bir kanser endişesi taşımaktayım. Güncel ve gündemin verdiği sıkıntıyı da maalesef aileden gelen bir alışkanlıkla tütün de kullanıyorum. Kalp ritmiyle ilgili olarak daha önce İstanbul Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nde anjiyo oldum. Kardiyoloji profesörü bir meslektaşının ısrarla uyarmasına, mutlaka bir tedavi süreci uygulanması zorunluluğunu belirtmesine rağmen ders yoğunluğu ve ailevi nedenlerden tedaviye başlayamadım. Evvelki gece saat 01.30 sularında kalp krizini andırır bir kriz ile yatağımda kalakaldım. Dün kurum aile hekimine cezaevi kurumuna yaşadığım sıkıntıyı anlattığımda hemen devlet hastanesi kardiyoloji bölümüne sevk yaptı.”

Yaklaşık 5 yıl Çanakkale E Tipi Cezaevinde kalan Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Halil Şimşek, 19 Temmuz 2016’da tutuklandı ve Cemaat soruşturmaları kapsamında 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı cezaevinde tutuklu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’e de danışmanlık yapan Şimşek, Lapseki Yüksek Okulu müdürlüğünde de bulunmuştu. Bayramiç eski belediye başkanlarından Zeki Şimşek’in oğlu olan Halil Şimşek evli ve iki çocuk babasıydı. Dosyası Yargıtay aşamasında olan Şimşek’in tahliyesine ise 7 ay vardı.

Exit mobile version