Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aryen Yayınevi’nden 3 yeni kitap

Aryen Yayınevi'nden 3 yeni kitap


DİYARBAKIR – Aryen Yayınevi’nden çıkan Gerard Chaliand’ın “Kürtler ve Kürdistan”, Siya Çınar’ın “Siya’nın Güncesi” ve Ferhan Mordeniz’in “Li Ser Bircên Dilê Min Reqsa Perperokan” kitapları raflardaki yerini aldı. 

Aryen Yayınevi’nden 3 yeni kitap çıktı. Gerard Chaliand’ın derlediği “Kürtler ve Kürdistan”, Siya Çınar’ın 2015’te Ar Yayınevi’nden çıkan “Siya’nın Güncesi”nin ikinci baskısı ve Ferhan Mordeniz’in dördüncü şiir kitabı “Li Ser Bircên Dilê Min Reqsa Perperokan” okuyucuyla buluştu. 

 

KÜRTLER VE KÜRDİSTAN

 

Gerard Chaliand’ın derlediği ve çevirisini Ayçanur Top’un yaptığı “Kürtler ve Kürdistan” kitabında Kendal, M. Nazdar, G. Chaliand, A. Roosevelt Jr., İsmet Şerif Vanlı ve Abdurrahman Qasimlo’nun araştırmaları ve yazıları doğrultusunda dört parçada Kürt halkının içinde bulunduğu durum geçtiğimiz yüz yılın olayları ışığında tarihsel bağlamına yerleştirilmeye çalışılıyor. 

 

Le Monde Gazetesi’nde kitabın tanıtımına ilişkin çıkan yazıda şöyle deniliyor: “Uzman görüşleri ya da ‘dışarıdan’ söylemler sunmak yerine bizzat Kürt entellektüellerine söz veren bu eserin takdir edilecek yanlarından biri, Şam, Bağdat, Tahran ve Ankara gibi birbirinden farklı rejimlerin Kürt politikalarını, müsamaha göstermeden incelemek ve karşılaştırmaktır.”

 

SİYA’NIN GÜNCESİ

 

1983’te Diyarbakır’da doğan Siya Çınar, Özgür Halk Dergisi’nde çalıştı. 2003 yılında özgürlük mücadelesine katılan Çınar, 2008 yılında Amanoslarda yakalandı ve müebbet hapis cezası aldı. Daha önce Aram, Ar ve J&J yayınevlerinde roman, günce ve öyküleri yayınlanan Siya Çınar, hala İzmir Şakran Cezaevi’nde edebi çalışmalarını yürütüyor. 2015 yılında Ar Yayınları’ndan çıkan “Siya’nın Güncesi” kitabı, Aryen Yayınları tarafından ikinci baskısı yapılarak okuyucuyla buluştu. 

 

Kitabın arka kapağından: “Güncemin adını E. koydum. Bir gün benimle gelmediğine pişman olacağına ve yüzünü o yeşil ülkeye çevireceğine inanıyorum. Ve E. günün birinde geldiği zaman ona bu güncemi uzatacağım. ‘Al oku!’ diyeceğim. ‘Yaşadıklarımı ve seni nasıl beklediğimi oku!’ Ya E. gelmezse? Bunu düşünmek bile istemiyorum. Ona güveniyorum ve bir gün geleceğine tüm kalbimle inanıyorum. Ama eğer beni yıkar, virane eder gelmezse, bu günceyi hayaller ülkesinin en yüksek dağı olan Pepûle’nin zirvesine gömecek, oraya saklayacağım. O gelmezse kalemim kırılacak, bu günce ölecek. Ama biliyorum bir gün mutlaka gelecek.”

 

LI SER BIRCÊN DILÊ MIN REQSA PERPEROKAN

 

1978 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya gelen ve 1994’te özgürlük mücadelesine katılan Ferhan Mordeniz, 1999 yılında tutuklanarak müebbet hapis cezası aldı. Halen Menemen Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve daha önce “Açık Yara”, “Rojên Neava”, “Külde Küllenen Şarkılar” şiir kitapları yayınlanan Ferhan Mordeniz, bu kez Aryen Yayınevi etiketini taşıyan “Li Ser Bircên Dilê Min Reqsa Perperokan” şiir kitabıyla okuyucunun karşısına çıkıyor. 

 

Şair Mordeniz, “Bi arê sirûdên berxwedanê / dikewînin devê birînên xwe yek bi yek / xoşewistên azadiyê” diyor isim vermediği şiirlerinden birinde. Ve neredeyse tüm şiirlerinde özlemini duyduğu, mücadelesini sürdürdüğü özgürlüğü ve özgürlük savaşçısı yoldaşlarını yad ediyor. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.

Exit mobile version