Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP hazırlıyor: ‘Askerler savcı kararı olmadan yakalanabilecek’

AKP hazırlıyor: 'Askerler savcı kararı olmadan yakalanabilecek'


AKP iktidarı, savcılık kararına gerek duyulmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görevli askerlerin yakalanabilmesi için bir kanun teklifi hazırladı.

İktidarın hazırladığı teklif Meclis Başkanlığı’na sunulurken, yakalama ve tutuklamada bazı istisnai hükümler de öngörülüyor.

 

Teklife göre, ‘suçu işlerken rastlanması, suçüstü bir fiilden dolayı; izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması ile tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde’, savcıya ‘derhal başvurma olanağı bulunmadığı takdirde’; amiri, üstü, askeri karakol, nöbetçi, devriye, askeri inzibat ve kolluk görevlisi asker kişiyi yakalama yetkisine sahip olacak.

 

Yakalamanın ardından, savcıya bilgi verilecek ve savcının talimatı doğrultusunda işlem gerçekleştirilecek. 

 

Savcının yakalanan askerin serbest bırakılmamasına karar vermesi halinde ise, asker inzibat karakoluna ya da askeri makama teslim edilecek. 

 

Teklife göre, yakalanan subay ve astsubayların ifadesi cumhuriyet savcısı tarafından alınabilecek. Yüce Divan’da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma Yargıtay başsavcısı tarafından yapılacak.

Exit mobile version