Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Lüksemburg üzerinden vergi kaçıran 340 şirketi ortaya çıkaran PwC şirketinin bir çalışanının, “gizli bilgileri kamuoyuna açıklamak ve mesleki gizlilik ilkesine uymamak” suçundan aldığı mahkumiyete itiraz için yaptığı başvuruyu reddetti.
AİHM, Raphael Halet’in 2018 yılında yaptığı başvuruyla ilgili Lüksemburg’un “ifade özgürlüğünü ihlal etmediği” ve insan hakları ihlalinde bulunmadığına hükmetti. Kararda, 5 hakim ihlal olmadığı, 2 hakim ise ihlal olduğu yolunda oy kullandı.
Gerekçeli kararda, “profesyonel gizlilik gereği, şirketlerin banka bilgilerinin kamuoyuna açıklanamayacağı” ifade edildi ve bunu yapanların çalıştıkları şirketin güvenilirliğine ve saygınlığına zarar verdiği ifade edildi.
Lüksemburg istinaf mahkemesi, 1976 doğumlu Fransız vatandaşı Halet’e 9 ay tecilli hapis ve bin euro maddi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Halet, bunun üzerine 2018 yılında AİHM’e başvurarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesinin ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.
Halet’in çalıştığı PricewaterhouseCoopers (PwC), şirketlere hesap denetimi ve danışmanlık hizmeti veriyordu.
Halet, gizli belgeleri yine aynı şirkette çalışan Antoine Deltour ile birlikte Fransız gazeteci Edoard Peren’in desteğiyle 2012 yılında kamuoyunda yayımlamıştı.
Avrupa Parlamentosu tarafından daha sonra “yılın vatandaşı” seçilen Antoine Deltour 12 ay tecilli hapis ve bin 500 euro para cezasına çarptırılırken, Fransız gazeteci Édouard Perrin suçlandığı davada berat etmişti.
Bu dava, Avrupa’da “suçluları ortaya çıkaranlar mahkum oldu” suçlamasıyla yoğun eleştirilere yol açarken, sivil toplum örgütleri yargılananlara güçlü destek vermişti.