Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’li senatörlerden Türkiye’ye yaptırım çağrısı: İnsan hakları sicili kabul edilemez

ABD'den dini özgürlük raporu: Türkiye'de azınlık hakları kısıtlanıyor

DUVAR – ABD’de Demokrat Partili senatörler Edward J.Markey, Ron Wyden ve Jeff Merkley ‘Türkiye İnsan Haklarını Geliştirme Yasası’nı yeniden gündeme getirdi. “Türkiye’nin insan hakları sicili kabul edilemez” diyen senatörler 19 sayfalık tasarıda, 2016’dan bu yana ‘darbe girişimine yardım etme’ ve ‘terörü destekleme’ suçlamalarıyla on binlerce kişinin gözaltına alındığını, gazetecilere, avukatlara ve muhalif politikacılara uygulanan şiddetli baskının sürdüğünü aktardı.

MAGNITSKY YASASI VE KAŞIKÇI YASAĞI KAPSAMINDA YAPTIRIM

ABD Başkanı Joe Biden’a, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından sorumlu bulunan Türkiye hükümeti yetkililerine Magnitsky yasası kapsamında yaptırım uygulaması çağrısında bulunuldu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ise, Kaşıkçı Yasağı kapsamında bu isimlere vize kısıtlaması getirmesi gerektiği söylendi.

DEMİRTAŞ, KAVALA VE BÜYÜKADA DAVASI

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın haksız bir şekilde tutuklu bulunduğu belirtilen tasarıda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın haklarının ihlal edildiği yönündeki Aralık 2020 tarihli kararına dikkat çekildi. Üç yıldan fazla süredir cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala’nın da, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmadığı ifade edildi. Tasarıda, Büyükada Hak Savunucuları Davası’nda aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın da bulunduğu insan hakları savunucularının mahkum edildiği aktarıldı. 

EN AZ 37 GAZETECİ TUTUKLU

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre, ‘dünyanın ikinci en büyük gazeteci hapishanesi’ olan Türkiye’de 2016’dan bu yana 180’den fazla basın ve yayın kuruluşunun kapatıldığı belirtildi. ‘Gazeteciler için oluşan kötü iklimi ciddi bir şekilde iyileştirme’ çağrısının yer aldığı tasarıda, en 37 gazetecinin tutuklu bulunduğuna işaret edildi. 

408 BİN WEB SİTESİNE ERİŞİM ENGELİ

Hükümetin, çevrimiçi ortamda sansürü ve baskıyı artırdığı, 2019 yılında 408 bin web sitesine, 40 bin tweete, 10 bin YouTube videosuna, 6 bin 200 Facebook paylaşımına erişim engeli getirdiği kaydedildi.

‘ERDOĞAN’IN TRUMP’TAN ALDIĞI KARTIN SON KULLANIM TARİHİ BİTTİ’

Yasa tasarısını hazırlayan ABD’li senatörler arasında yer alan Edward J.Markey, “Erdoğan hükümeti sosyal medyayı sansürleyerek, ifade özgürlüğünü kısıtlayarak ve kendisine itiraz edenleri sindirerek muhalefeti susturma kampanyasından sorumlu tutulacak” ifadelerini kullandı. J.Markey, Twitter paylaşımında,  “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’ın Beyaz Saray’ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi. Başkan Biden, Erdoğan hükümetinin hesap vermesi için tüm diplomatik yolları kullanmalı” dedi. Tasarı, 2019’da da gündeme getirilmişti ancak Cumhuriyetçi senatörlerin oyuyla genel kurulda reddedilmişti. (DIŞ HABERLER)

Exit mobile version