Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sinovac aşısı kullanılan Şili örnek gösteriliyordu: Vakalar yeniden patladı

Koronavirüs salgınında aşı uygulaması bakımından örnek gösterilen ülkelerden biri olan Şili’de ibre tersine döndü ve vaka sayılarında patlama yaşandı. Türkiye’nin de kullandığı Çin aşısı Sinovac’ın uygulandığı ülkede yeni mustasyonla birlikte aşının etkisinin azalmaya başladığı belirtildi.

Şilili sağlık uzmanı Soledat Martinez, geçen yıl üç katına çıkarılan yoğun bakım yataklarının dolduğunu, yoğun bakımlardaki hastaların gittikçe daha fazla gençlerden oluştuğunu belirtti. Martinez ülkede sağlık sisteminin çöktüğünü söyledi.

Aşılama başladıktan sonra sosyal mesafenin çok hızlı bir şekilde terk edildiğine dikkat çeken Martinez, siyasetin verdiği yanlış mesajlarla gevşeme yaşandığını, komşu ülke Brezilya’ya ucuz turist turlarının verilmeye başlanması ile de Brezilya’dan gelen yeni mutasyonla vakaların daha da arttığını ifade etti.

Martinez, Sinovac’ın ağır hastalık süreçlerini engellediğini ancak virüsün bulaşmasının aşılamalara rağmen mümkün olabileceğine dikkat çekti. Martinez, özellikle yeni mutasyonun çıktığı dönemlerde aşının etkisinin azaldığını belirtti.

Aşıya dayanıklı virüs varyantlarının hızla geliştiğini söyleyen Martinez, bunun sadece ulusal tedbirlerle değil uluslararası ortak tedbirlerle mümkün olacağını ifade etti. Martinez, “Aynı gemide değiliz ama aynı okyanusta yüzüyoruz” dedi.

Çin aşısı Sinovac’ın uygulandığı ülkede vatandaşların yüzde 26’sının aşılanması tamamlandı. Yüzde 12’si de ilk aşılarını oldu. Ülkede 40 yaşındakilerin aşı olma sırası geldi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version