Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fitch’ten Türkiye yorumu: ‘Bankaların finansman riski arttı’

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler uluslararası kuruluşların da gündeminde. Yapılan değerlendirmelerde ekonomi yönetiminde yapılan değişiklere dikkat çekilip, kaygılar dile getiriliyor.

Bu konuda bir uyarı daha uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten geldi. Fitch, Merkez Bankası’nın bir kez daha değiştirilmesi, artan piyasa oynaklığı ve lirada değer kaybı sonrasında Türk bankaları için refinansman riskinin arttığını duyurdu.

Fitch, “Türk Bankalarının Dış Borcu ve Yabancı Para Likiditesi” raporunda Naci Ağbal’ın TCMB başkanı olarak değiştirilmesinden  bu yana Türkiye’nin risk priminin arttığı ve küresel olarak riskten kaçınmanın ön plana çıktığı 2021’de Türk bankalarının dış borçlarının  düşmesini ve dış fonlama maliyetlerini artmasını beklediklerini ifade etti.

Kasım ve mart ayı arasındaki Ortodoks ve şeffaf para politikalarının risk primlerini azalttığını, sermaye girişini artırdığını belirten kuruluş, TCMB Başkanlığı’nda yaşanan değişiklikle beraber piyasadaki oynaklığın arttığını da belirtti.

Fitch, bu atmosferin sonucu olarak Türk bankaları için finansman riskinin ve risk priminin yükseldiğine işaret ederken, Türk bankalarının döviz cinsinden borçlarının büyük bir kısmını oluşturan kısa vadeli borçların, piyasalardaki oynaklığa karşı, bankaları kırılgan hale getirdiğini de vurguladı.

Bankaların 2021 yılında yabancı para borç servisi yükümlülüklerinin, piyasaların 12 ay tamamen kapanması gibi uç bir durumda, 45-50 milyar dolar civarında olmasını bekleyen Fitch, 2020 yılında bankalardaki döviz mevduatlarının yüzde 20 arttığını ve bunun bankalara dış borcu ödemede yardımcı olduğunu vurguladı.

2021’in ilk çeyreğinde bazı bankaların aktif olarak dış borçlanma miktarını artırdığı belirtilen raporda, dış borçlanma maliyetinin artmasıyla beraber bankaların döviz cinsinden ihraçlarının yakın vadede azalmasını bekledikleri ifade edildi.

Fitch’in raporunda Türk Lirası’ndaki zayıflamanın ve yüksek enflasyonun devam etmesi halinde dolarizasyonun artabileceğine işaret edilirken, güvende somut bir zayıflama yaşanması durumunda istikrarsızlık  yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Exit mobile version