Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters: Türk piyasasındaki ‘oynaklıktan’ dolayı yabancı fonlar tehlikede

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz hafta görevinden alınarak, yerine Şahap Kavcıoğlu’nun atanması sonrası Türkiye’deki yabancı yatırımcıların ve fonların olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

Reuters’ın haberine göre, “Türk piyasasındaki ‘oynaklıktan’ dolayı yabancı fonlar tehlikede.”

Ajansa konuşan Capital Economics’in gelişmekte olan ülkeler uzmanı ve analisti Jason Tuvey “Yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni tamamen paramparça oldu” diyor. Tuvey’e göre bu güveni geri kazanmak da oldukça zor görünüyor: “Erdoğan orada olduğu sürece, uzun bir süre boyunca paralarını yatırmaya artık istekli olmayacak birçok yatırımcı olacak.”

2021 yılı başından bu yana Türkiye’de bulunan yabancı fonlar, Türk hisse senedi ve devlet tahvillerinde yaklaşık 3,4 milyar dolar bulunduruyor.

Ağbal’ın görevden alınmasının ardından Türk lirası yüzde 10 civarında düşüş yaşadı ve bazı Türk doları cinsinden tahvil fiyatları son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. İstanbul borsası hisse senetleri de 2008 krizinden bu yana en kötü iki gününü kaydetti.

En büyük yabancı yatırımcı gruplar hangileri?

Morningstar tarafından sağlanan verilere göre, uluslararası yatırım fonları arasında, Fidelity Investments, Ocak ayı sonunda yaptığı son bildirim ile iki tahvil fonunda 552,7 milyon dolar tutarak bu yıl Türk varlıklarının en büyük yatırımcısı oldu.

Yine Morningstar verilerine göre iShares’a ait birkaç borsa yatırım fonunda da (ETF) toplamda 398,6 milyon dolarlık yatırım mevcut.

Bu iki büyük yatırımcı dışında Cambria, Sprott, HSBC, JPMorgan, Legal & General, BlueBay Asset Management, Union Investment, Arca Fondi, Vanguard, Schroders ve Invesco gibi gruplar da hala Türkiye’de varlık gösteriyor.

Yatırımcılar son değerlendirme için beklemede

Union Investment Kıdemli Portföy Yöneticisi Sergey Dergachev şunları söylüyor:

“Türkiye’de para politikası duruşunda daha kapsamlı bir maddi değişiklik olup olmayacağını değerlendirmek için beklerken Türkiye’nin borcu konusundaki pozisyonumuzu değiştirmedik”

Dış etkenler de mevcut

Geçtiğimiz haftalarda, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerde tahvil getirilerinin artması ve doların yükselmesi de gelişmekte olan ülkelerin çoğuyla birlikte Türkiye’nin de zarar görmesine yol açtı.

Türkiye’ye tahsis edilmiş hisse senedi fonları bu yıl 17 Mart’a kadar 245 milyon doları kendine çekerken, EPFR verileri tahvil fonlarında aynı dönemde 977,6 milyon dolarlık bir çıkış yaşandığını gösteriyor.

Exit mobile version