Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Resmi Gazete’de yayımlandı | Kanal İstanbul’a devlet garantisi verildi

Bugün yayınlanan Resmi Gazete’de Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna geçici madde eklenerek Kanal İstanbul’a devlet garantisi verilmiş oldu.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Çelik, kararı Twitter hesabından duyurdu.

Resmi Gazete’de yayıımlanan geçici madde şu şekilde:
““GEÇİCİ MADDE 4 – 15/3/2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte henüz uygulama sözleşmesi imzalanmamış, yurt dışından finanse edilmesi planlanan yap-işlet-devret projeleri kapsamında, 1l/A maddesi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı özel bütçeli kamu idareleri tarafından imzalanacak borç üstlenim anlaşmalarına, ilgili idarenin borç üstlenim anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde, 4749 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 8/A maddesi hükümlerine tabi olmaksızın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da taraf olabilir.”

ÇMO ŞUBE SEKRETERİ GÜNEY: YANDAŞ SERMAYE SADECE KÂRA ORTAK

Kararı Evrensele değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Medet Güney, “Kamu-özel işbirliği projeleriyile yandaş sermayenin önünü açan iktidar, yurt dışı borçlanmalarında da yandaş sermayesine sahip çıkarak koruma altına almaktadır” dedi.

“Türkiye’de yapılan havalimanı, hastane ve yol projelerinin nerdeyse tamamı kamu-özel işbirliği projeleri ile, yandaş sermaye tarafından yapılmış, bütün krediler kamu tarafından karşılanmış, yandaş sermaye sadece “kâr” ortağı olmuştur” diyen Güney, sözlerine şöyle devam etti:

“Kanal İstanbul olarak bilinen “Suyolu” projesi güzergâhında Emlak GYO tarafından bölgede birçok lüks konut ve üst yapı projeleri başladı, bu yapıların piyasa değerini artıracak suyolu “Kanal projesi” yapımına başlama aşmasına gelindi. Gerici sermaye iktidarının devamı için son çare olan bu yağmalama projesinin finansman ihtiyacı için kanunda değişiklik yapılarak önü açılıyor. Halkına yoksulluktan başka bir şey vermeyen iktidar, yandaş sermayeye kamu kaynaklarını sınırsızca sunuyor. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Kanal İstanbul yağma projesinden ve Emlak GYO tarafından planlanan, havzaları yağmalayan konut projelerinden vaz geçilmelidir”.

KANAL İSTANBUL’UN GEÇMİŞİ VE İTİRAZLAR

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, 27 Nisan 2011’de ‘en büyük hayalim’ diyerek açıkladığı Kanal İstanbul projesini,  bilim insanlarının ve halkın büyük çoğunluğunun itirazlarına rağmen her fırsatta yapacağını söyledi. Projenin ÇED raporuna göre, İstanbul’u 8 yıllık bir kaos bekliyor ama tehlike daha büyük. Su kaynaklarının yok olmasından, kirletici baskılardan, ekolojik yıkım etkilerinden deprem riskini tetiklemesine kadar pek çok başlıkta itirazlar sıralanıyor.

2011’den bu yana gündemde olan Kanal İstanbul projesi ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çalışmaların yüzde 60’ının 2023 yılına kadar sonlandırılması planlanıyor. ‘Ya Kanal, Ya İstanbul’ başlıklı bir toplantı düzenleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise projeye 15 maddeyle itiraz etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

Exit mobile version