Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ege’de Türkiye’ye itilen göçmenler: Frontex aklanırken iddialar yanıtsız kaldı

Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarından sorumlu kurumu Frontex’in, göçmenlerin Ege’den Türkiye’ye yasa dışı olarak geri itilmesiyle ilgili açılan iç soruşturmada hakları ihlal ettiğine dair ‘kanıt bulunamadığı’ sonucuna varıldı. Ancak resmi raporlarda yer alan 5 olayla ilgili iddialara cevap verilmedi.

Brüksel merkezli ‘EU Observer’ internet sitesi, Frontex’ten temin ettiği belgelerle Atina yönetiminin, Yunan Sahil Güvenliğine sığınmacıları Türk kara sularına geri itme yönünde talimat verdiğini ortaya koymuştu. Almanya’nın Der Spiegel dergisi de benzer iddiaları haberleştirmesinin ardından 7 Avrupa ülkesinden uzmanlardan oluşan özel bir çalışma grubu durumu inceleyerek rapor hazırladı.

Raporda, Frontex’in Ege’de göçmenlerin Yunanistan tarafından Türkiye’ye geri itilmesinde temel hakları ihlal ettiğine dair ‘kanıt bulunmadığı’ kaydedildi. Kurum içi yapılan soruşturmada, suçlamalara konu olan 8 vakada Frontex’in ‘kusuru’ bulunmadı. Ancak diğer 5 şikayetle ilgili ‘makul şüphenin ötesinde olayların tamamen çözülmesinin mümkün olmadığı’ sonucuna varıldı.

Frontex Direktörü Leggeri: Kanıtlara dayalı sonuç yok

AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) Direktörü Fabrice Leggeri, Avrupa Parlamentosunda Frontex ile ilgili inceleme grubu üyelerinin sorularını yanıtladı.

Leggeri, “Nihari raporda Frontex’in temel hakları ihlal edilmesine katıldığına veya bu tür ihlallerde bulunduğuna dair kanıtlara dayalı bir sonuç bulunmamaktadır.” dedi.

Frontex’in temel haklarla ilgili bir politikaları bulunduğunu ve buna bağlı olarak çalıştıklarını dile getiren Leggeri, ajansın hazırladığı raporda doğrudan veya dolaylı olarak bu politikaların ihlal edildiği sonucuna varılmadığını söyledi.

Frontex soruşturmaların odağında

Brüksel merkezli “EU Observer” internet sitesi, Frontex’ten temin ettiği belgelerle Atina yönetiminin, Yunan Sahil Güvenliğine sığınmacıları Türk kara sularına geri itme yönünde talimat verdiğini ortaya koymuştu.

Almanya’nın Der Spiegel dergisinin araştırmasında da Yunan sınır muhafızlarının, mültecileri Yunanistan’a ulaşmamaları için açık denize geri ittikleri ve Frontex’in de uluslararası hukuka aykırı bu operasyonlarda yer aldığı ifade edilmişti.

Frontex tarafından kullanılan bir uçağın mültecileri durdurduğu, uçaktaki kamera görüntülerinin Varşova’daki Frontex Genel Merkezine canlı olarak aktarıldığı ancak Frontex’in söz konusu bölgeye mültecilerin kurtarılması için yardım göndermediği belirtilmişti.

Spiegel’in ve başka medya kuruluşlarının zorla geri göndermelerin birçoğunu tam olarak belgelemiş olmasına rağmen Yunan hükümeti, mültecilerin Türkiye’ye zorla geri gönderildiğini reddediyor.

Uluslararası medyada Yunanistan’ın kendi kara sularında bulunan sığınmacıları Türkiye’ye geri ittiği yönünde çıkan haberlerin ardından AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) ve AB Ombudsman Kurumu da Frontex hakkında soruşturma başlatmıştı.

Exit mobile version