Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cemaat’e yıkılmaya çalışılan Karlov suikastı davası kararını Rus basını nasıl gördü?

TR724 HABER | YUNUS ERDOĞDU

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da suikast sonucu öldürülmesi üzerine başlatılan ve yaklaşık 5 yıl süren dava tamamlandı. 5 müebbet kararı veren mahkeme heyeti delilsiz, mesnetsiz ithamlarla bu cinayeti de Hizmet Hareketi’ne yıkmaya çalıştı.

Karara Rus kamuoyunun tepkisi merak edilirken Rusya yönetimi ‘nihayet’ şerhiyle sıradan bir açıklama yapmakla yetindi. Rus medyası ve aydınları da kararda Cemaat’in suçlanmasını inandırıcı bulmadı.

Cinayetin işlendiği ilk gün ve ilk saatlerde AKP iktidarının daha hiçbir araştırma ve delil elde yokken ortaya attığı iddiaların 5 yıl sonra bir değişiklik olmadan açıklanması “beklenen karar” şeklinde yorumlandı.  Özetle karar Rusya’ya yeni bir bilgi vermedi.

Rusya için davanın sonuçlanmasının en önemli yönü, bu güne kadar AKP tarafından gizli tutulan araştırma dosyalarının Rusya’ya da verilecek olması. Rus medyasına göre, Türkiye bu güne kadar belgeleri vermemek için oyalama yaptı, gerçekler asıl bundan sonra net şekilde ortaya çıkacak.

‘ANKARA GERÇEKLERİ SAKLIYOR’

Rus İzvestiya gazetesine Karlov davasında alınan kararı değerlendiren Ortadoğu uzmanı Oryantalist-enternasyonalist Yuri Mavaşev, katil Altıntaş’ın Fethullah Gülen organizasyonuna katılımını oldukça çelişkili ve mesnetsiz bulduğunu belirtti. Ankara’nın, bazı gerçekleri saklayarak soruşturmayı hâlâ çıkmaza sokmaya çalıştığını vurguladı.

Siyaset bilimci Yuri Mavaşev, ”Aynı zamanda Türk tarafının bu davayı bitirmeye çalıştığı da belliydi. Bu sadece Karlov ailesinin kendisi ile ilgili bir adalet sorunu değil, aynı zamanda bir güvenlik sorunu. Türkiye, daha önce hem IŞİD hem de Al- Kaide oluşumlarının (kuruluşlar Rusya Federasyonu topraklarında yasaklanmıştır) yanlış olduğunu kendi kendine itiraf etti ve bazı sonuçlar çıkardı. Ancak cihatçı gruplar bunu bir ihanet olarak kabul etti.’ dedi.

Rus siyaset bilimci, İzvestia ile yaptığı röportajda da, uluslararası düzeyde Ankara’nın hatalarını kabul etmediğinin de altını çizdi. Rus basınında da gündeme gelen katil Altıntaş’ın radikal İslamcılara kadar uzanan bağlantılarının hiç araştırılmadığına dikkat çekti.


KARLOV SUİKASTİ GERÇEKLERİ


’28 SANIKTAN HİÇ BİRİ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ’

Vesti FM radyosuna canlı yayında mahkeme kararını değerlendiren Sergey Miheyev, “Bu karar ile Ankara demek istiyor ki ‘sizin elçinizi Amerika öldürdü. Orada arayın sebepleri. Çünkü Gülen orada yaşıyor. Orada yaşayan Gülen eğer emri vermişse bu Amerikan istihbaratı izni olmadan olmaz. Bu çok fazla egzotik. Gülen böyle bir emri niye versin? Türkler büyükelçimizi koruyamadılar beş dört yıl araştırma yaptılar, 28 kişi tuttular, onlarında hiçbirisi suçlamaları kabul etmedi. Şimdi de Amerika’da arayın diyorlar. Ama mahkeme İyi ki sonuçlandı. Artık dosyadan tam haberdar olacağız.” ifadelerini kullandı.

Dojd TV Sergey Miheyev’in sözlerini aktarırken, tuhaflığa dikkat çekilen şu cümlelere yer verdi: ”7-8 ay daha karar çıkmasaydı dava herhalde zaman aşımından düşecekti. Bir mahkeme daha ne kadar devam etmeliydi? Bütün şüpheliler Ankara’nın iddiasına göre Gülen hareketi mensupları. Fakat son celsede bile bu kişiler suçlamaları kabul etmedi.”

‘HÜKÜMETİN SÖYLEMİ TEKRAR EDİLDİ’

Rossiya 24 kanalı ana haber bülteninde konuya geniş yer verdi. Kanal, Türkiye-Rusya ilişkileri uzmanı Yaşar Niyazbayev ile görüntülü bağlantı kurdu. Niyazbayev, “Bu dava tam manasıyla neticelenmedi. Sadece Türk hükümeti kendi hedefini kendi söylemini tekrar etti. İlk saatten o söylem belliydi. Bu söylem darbede ki ortak düşmanla aynı. Bu iddia ile AKP darbe söylemini de pekiştirmek istedi. Bu nedenle inandırıcılığı en baştan zayıftı böyle de bitti. Ama bitirilmiş olması en azından önemli bir gelişme.” yorumunu yaptı.

‘KATİLİN RADİKAL GRUPLARLA BAĞLANTILARI ARAŞTIRILMADI’

Realist haber ajansı, “Mahkeme sürecinde asıl bağlantılar üzerine gidilmediğini; radikal grupların bağlantıları ve Türk Derin Devleti izleri araştırılmadığını” öne çıkardı. Arjantin hapishanesinde tutuklu bulunan Serkan Kurtuluş’un itiraflarına da yer veren Realist, “Bu iddialar doğruysa olayın arkasında Türk Derin Devleti var. Sonuç olarak mahkeme Türk Hükümetin istediği gibi bitirildi” ifadelerini kullandı.

‘TÜRK TARAFININ HEDEFİ BELLİYDİ’

Moskovsky Komsomolets gazetesi ise kararı süreci başından beri takip eden muhabirinin ifadeleriyle sayfalarına şöyle taşıdı: “Ne yazık ki, Türk tarafı başından beri katilin Gülen’le olan bağlantısını bulmak için hedef belirledi ve sadece bu yönde bir ipucu aradı. Bütün bu zaman boyunca bir sorum vardı: bu iş böyle bir atmosferde yapılırsa insanlar gerçeği ne kadar öğrenebilir? Bunun Büyükelçi Karlov’un anısına ne kadar adil olduğunu sormayacağım. Ama şimdi, davanın tamamlanmasıyla, bu konunun sonsuza dek kapatılacağı anlaşıldı. Rusya Türkiye ilişkileri adına zor bir konuydu. kelimenin tam anlamıyla eşi görülmemiş bir testti. Umarım bu zor bariyer de atlatılmış olur.”


Exit mobile version