Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca aşı teslimatlarındaki gecikmelerinin ardından Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısı Avrupa Birliği için yeni bir umut kapası oldu.
Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onay vermesi halinde Almanya, Avusturya ve Slovakya Sputnik V aşılarını üretmeye hazır olduklarını açıkladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Moskova ziyareti esnasında, Rus aşısının etkinliğinin “insanlık için iyi bir haber olduğunun” altını çizerek, “Umarım Sputnik V aşısı en yakın zamanda EMA’dan onay alır” dedi.
Şubat ayının başında The Lancet dergisinde yayınlanan makalede, Gamaleya Merkezi uzmanları tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının etkinliği 60 yaş üzeri kişilerde yüzde 91.8 olarak kaydedilirken, geri kalan gruplarda yüzde 91.6 olarak belirlendi.
‘AB’nin Rus aşısına olan ilgisi, piyasadaki aşı yetmezliğinden kaynaklanıyor’
İmmünoloji profesörü ve eski EMA yöneticisi olan Michel Goldman, “Gamaleya Merkezi’nin aşı konusunda deneyimli olduğun biliyorduk. Ancak bugün AB’nin Sputnik V aşısına olan ilgisi, piyasadaki aşı yetmezliğinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği, yaz aylarına kadar toplan nüfusunun yüzde 70’ini korumayı hedefliyor ve aşılama kampanyalarının yavaşlamasına yönelik eleştiriler artıyor. AB’de tüm gözler aşı dozlarını olabildiğince çabuk temin edebilen yeni laboratuvarlara döndü.
Michel Goldman, “Herhangi bir güvenlik garantisi veren tüm aşıları almak iyidir, bu nedenle Avrupa İlaç Ajansı tarafından yeniden bir değerlendirme yapılır” dedi.
Sputnik V diplomasi alanında Rusya’nın elini güçlendirecek
Fransız ESCP Europe Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Frédéric Bizard’a göre, Rus aşısının bu dönemde istenilen aşı olması, diplomasi açısında Moskova’nın elini güçlendirecek. Bizard, “AB’den Rus muhalif Navalny siyasi tutuklaması için Rusya’ya yaptırımlar konuşulurken, Sputnik V basit bir aşıdan öte, Rusya için adeta bir soft power unsuru olacak” dedi.
Uzmanlar, Rus aşısının AB’nin darda olduğu bir zamanda bu kadar yüksek bir etkinliği sahip olmasının, diplomatik alanda kartları yeniden dağıtacağını düşünüyor.
Rusya Sağlık Bakanlığı’nın kolu olan Gamaleya Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği Sputnik V aşısında viral vektör tekniği kullanılıyor.
Üç hafta arayla iki doz halinde uygulanan aşının Rusya’da yaygın kullanımına kasım ayında başlandı.